Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av åkerinäringens skatte- och avgiftssystem i syfte att sänka kostnaderna till en internationellt konkurrenskraftig nivå.
En effektiv och miljövänlig åkerinäring är viktig för landet. Höga skatter på fordon och dieselbränsle och högre personalkostnader för svenska åkare innebär stora konkurrensnackdelar gentemot många andra europeiska åkerier. Sverige har en av Europas äldsta lastbilsflottor och den fasta fordonskostnaden är näst högst i Europa. Dieselkostnaden inklusive skatt är en av de högsta. Det är uppenbart att åkerinäringen inte längre kan bära den tunga bördan med ca 20 procent högre kostnader än i konkurrentländerna.
Den 1 juli 1998 infördes fritt s.k. cabotage i Europa. Detta innebär att utländska buss- och lastbilsflottor fritt kan konkurrera i hela Europa. Konkurrensen måste dock ske på lika villkor. Som det är i dag är risken uppenbar att svenska åkerier, med sina högre löne- och skattekostnader samt strängare miljökrav, förlorar uppdrag. Detta leder i sin tur till att åkerier lägger ned, går i konkurs eller i vissa fall flaggar ut till andra länder som en sista åtgärd för att överleva. Konsekvenserna av detta blir, förutom en försvagning av svenskt näringsliv, att miljön påverkas negativt. Den avgjort viktigaste frågan för åkerinäringen är sänkta skatter. Bränslekostnaderna och löneskatterna måste sänkas för att svensk åkerinäring skall kunna konkurrera med utländska företag. En annan viktig åtgärd är att sänka fordonsbeskattningen till EU:s miniminivå för de fordonskombinationer som inte har denna nivå på skatt i dag.
Under en lång rad av år har Svenska åkeriförbundet och svensk åkerinäring arbetat för att dra sitt strå till stacken för en renare miljö. Redan 1995 antog Svenska åkeriförbundet en miljöpolicy som innebär att angelägna miljömål skall nås och att arbetet skall utgå från den internationella miljöstandarden ISO 14001.
I mitt hemlän Dalarna, har vi ett flertal duktiga åkerier och transportföretag som ligger i täten i landet i miljö- och trafiksäkerhetsarbetet, bl.a. Maserfrakt i Borlänge, Börje Liljedal Åkeri AB i Mora och DalaNorrFrakt i Särna/Idre. Även i övriga landet pågår arbete på bredden och inom många företag.
Trots att svenska företag är effektiva och håller hög kvalitets- och miljöstandard i internationella jämförelser är kostnadsskillnaderna för stora för att transportköparna skall se svenska åkerier som ett förstahandsval. Det är en märklig politik att ständigt straffa en näring som arbetar målmedvetet med att minska sin miljöpåverkan. Resultatet av höjda kostnader på svensk åkerinäring blir dels att godset flyttar över till utländska åkerier som ofta har sämre miljöprestanda och en betydligt sämre diesel (svensk miljöklass 1-diesel är världens renaste diesel ), dels att kostnadsläget för inhemska råvaror – exempelvis Dalarnas skogsråvara – och industriprodukter minskar vårt näringslivs internationella konkurrenskraft. Dessutom ökar i slutändan de inhemska konsumentpriserna.
Regeringen har själv presenterat ett program för svensk åkerinäring som är fullt av fina ord och uttrycker förståelse för svensk åkerinärings betydelse och utsatta konkurrenssituation. Men som så ofta annars har det bara stannat vid tomt prat. Det är nu dags för regeringen att gå från ord till handling när det gäller den svenska åkerinäringens konkurrenssituation. Kostnadsryggsäcken måste lättas. En rad åtgärder behöver vidtas som lindrar kostnadsbördan för svensk åkerinäring. Det handlar om sänkta arbetsgivaravgifter, sänkt diesel- och fordonsskatt samt översyn av det regelverk som omgärdar svensk åkerinäring. Exempelvis måste sanktionsmöjligheterna mot oseriösa utländska åkerier omgående förstärkas.
Regeringen bör skyndsamt återkomma till riksdagen med förslag om förbättrade villkor för svensk åkerinäring i enlighet med det ovan anförda. Därigenom kan jobben inom näringen räddas och skatteintäkterna behållas. Även belastningen på miljön kan förväntas minska om utländska åkare väljer svensk diesel under transporter här i landet i stället för att som nu fylla fordonen med den från miljösynpunkt sämre utländska kvaliteten innan transporten påbörjas.
Stockholm den 25 september 2001 |
|
Christel Anderberg (m) |