Riksdagen beslutar enligt vad i motionen anförs om tidpunkter för slutskattebesked.
Riksdagen beslutar enligt vad i motionen anförs om höjd beloppsgräns till 1 000 kronor för när kontrolluppgift skall lämnas för den som bedriver näringsverksamhet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att arbetsgivaravgifter skall tas ut på totalbeloppet som företaget betalat ut i form av ersättningar och förmåner vid tillfälliga arbeten på belopp understigande 1 000 kronor.
Propositionen innehåller ett förslag till en ny lag om självdeklarationer och kontrolluppgifter. Lagen innehåller bestämmelser om vem som skall lämna självdeklaration, vad den skall innehålla och hur den skall lämnas. Vidare innehåller den bestämmelser om vad en kontrolluppgift skall lämnas om, för vem den skall lämnas och vem som ska lämna den.
Syftet med den nya lagen är att bestämmelserna skall bli mer överskådliga samt språkligt moderniserade och anpassade till inkomstskattelagen. Förslaget innehåller också en del materiella förändringar, bl.a. föreslås deklarationstidpunkten bli gemensam för alla självdeklarationer, den 2 maj. Kontrolluppgiftsskyldigheten föreslås bli utvidgad bl.a. när det gäller avyttring av andelar i utländska fondföretag och vid avyttring genom inlösen av delägarrätter och fordringsrätter.
Propositionen avvisar också förslaget i en departementspromemoria om ändring av beloppsgränsen för när den som bedriver näringsverksamhet skall lämna kontrolluppgift om ersättningar och förmåner vid tillfälliga arbeten.
Slutligen föreslås att revisorerna skall skicka in vissa orena revisionsberättelser till skattemyndigheten.
Vänsterpartiet har tidigare motionerat om en gemensam deklarationstidpunkt. Vi har emellertid föreslagit att den skall vara den 31 mars, för att på så sätt skapa mer tid för granskning. Förslaget i propositionen kommer att leda till att en redan ansträngd arbetssituation kommer att bli ännu svårare, med försämrad granskning som följd.
Vi föreslår därför att de som lämnar en förenklad deklaration utan några som helst tillägg och avdrag skall få sina besked i augusti, medan de övriga skall få sina besked senast i mitten av december. Då skulle man skapa en rimlig arbetsbelastning för granskarna och förlägga mer granskningstid utanför normal semesterperiod. Vad som ovan anförts om tidpunkter för slutskattebesked bör riksdagen besluta om.
Vi ställer oss också frågande till regeringens ställningstagande när det gäller förslaget i departementspromemorian om höjning av beloppsgränsen för när den som bedriver näringsverksamhet skall lämna kontrolluppgift om ersättningar och förmåner vid tillfälliga arbeten. Beloppsgränsen om 100 kronor för när kontrolluppgift skall lämnas har för den som bedriver näringsverksamhet inte ändrats sedan 1956. Det kan därför finnas skäl att ifrågasätta om den inte bör höjas. Vi föreslår att beloppet höjs till 1 000 kronor även för den som bedriver näringsverksamhet. Vad som ovan anförts bör riksdagen besluta om.
Samtidigt föreslår vi att arbetsgivaravgifter skall tas ut på totalbeloppet som företaget betalat ut i form av ersättningar och förmåner vid tillfälliga arbeten på belopp understigande 1 000 kronor. Detta för att neutralisera det eventuella inkomstbortfall som kan komma att ske när kontrolluppgift inte skickas ut. Vad som ovan anförts bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.
Stockholm den 7 november 2001 |
|
Per Rosengren (v) |
|
Marie Engström (v) |
Claes Stockhaus (v) |