Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avdrag för moms medges vid förlust till följd av rån och stöld.
En tyvärr alltför vanlig händelse för många butiksinnehavare är att de utsätts för rån. Utöver att butiksinnehavaren har blivit rånad på sitt intjänade belopp skall hon betala moms på det rånade beloppet. Tidigare drabbades företagare även av skatt på rånat belopp, men från 1998 har avdrag för förlust av kontanta medel i samband med rån eller stöld i butik tillåtits i inkomstbeskattningen. Däremot tillåts inte motsvarande avdrag när det gäller mervärdesdeklarationen. Motiveringen är att momsen skall betalas när omsättningen sker. Eftersom butiksinnehavaren har fått betalt för varan har hon blivit skyldig staten utgående moms. Momsen skall betalas oavsett om den försvunnit genom rån eller ej. Ett vanligt argument är att avdrag för den moms som handlaren betalt till sin leverantör, ingående moms, redan tillåtits och därför är det ologiskt att medge avdrag för moms på rånat belopp, utgående moms.
Så är naturligtvis ej är fallet. Momsen har försvunnit genom brott. Det är inte vare sig logiskt eller rättvist att butiksinnehavare skall vara tvungen att betala moms på rånat belopp. Butiksinnehavaren har fått pengar från kunden vid försäljningstillfället, men sedan har ett brott inträffat. Momspengarna finns ej längre kvar på grund av ett begånget brott.
Vid en interpellationsdebatt med finansministern framförde han argumentet att staten ej skall förlora på att den enskilde näringsidkaren utsattes för rån utan hon får skydda sig genom att teckna en försäkring. Det är direkt stötande att finansministern har synsättet att staten till varje pris skall intaxera skatter, oavsett om näringsidkaren har utsatts för ett brott eller ej.
Eftersom skatt ej längre behöver betalas på rånade belopp är det logiskt att momsplikten på rånat belopp upphör.
Stockholm den 20 september 2001 |
|
Margareta Cederfelt (m) |