Motion till riksdagen
2001/02:Sk22
av Rolf Kenneryd m.fl. (c)

med anledning av prop. 2001/02:45 Sänkt mervärdesskatt på böcker och tidskrifter, m.m.


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen beslutar att avvisa regeringens förslag om sänkt moms i den del det avser tidskrifter.

  2. Riksdagen begär att regeringen skyndsamt tillsätter en utredning om kon­kurrensneutral beskattning av veckopress och dagspressens bilagor.

  3. Riksdagen beslutar att avvisa regeringens förslag om att utvidga underlaget för den särskilda skattereduktionen från nuvarande pensionsgrundande inkomst till taxerad förvärvsinkomst.

  4. Riksdagen beslutar att sänka arbetsgivaravgifterna för alla företag i enlighet med vad som anförs i motionen.

Sänkt bokmoms

I propositionen föreslås att mervärdesskatten på böcker och tidskrifter sänks från 25 % till 6 %. Frågan om lägre moms på böcker har med jämna mellanrum tagits upp och debatterats. Argumenten för lägre moms på böcker är bl.a. att främja kultur- och kunskapsförmedling, stimulera läsintresset och kunskapsinhämtandet och att stärka det svenska språket. Mot bakgrund av att det finns oroande tecken på att läsandet minskar i vissa åldersgrupper, särskilt bland yngre, finns det all anledning att stimulera läsandet genom att sänka momsen på böcker. Sänkt bokmoms är också viktigt med tanke på den snabbt ökade direktimporten av såväl svensk som utländsk litteratur via Internet, vilket inneburit en ogynnsam konkurrenssituation för den svenska bokhandeln. En av grundtankarna i EU är konkurrens på lika villkor. Centerpartiet välkomnar därför regeringens förslag att sänka bokmomsen från dagens 25 % till 6 %.

Det är välkommet att regeringen, i enlighet med vad Centerpartiet tidigare motionerat om, sänker momsen på böcker. Det är emellertid angeläget att, i enlighet med vad Centerpartiet anfört i kulturmotionen 2001/02:Kr279, momsen inom hela kulturområdet blir föremål för en översyn. I avvaktan på en sådan översyn bör momsen på tidskrifter hållas oförändrad. Riksdagen bör därför avvisa regeringens förslag om sänkt moms i den del det avser tidskrifter.

Mot bakgrund av den konkurrens veckopressen fått genom bilagor i dagspress är det emellertid angeläget att skyndsamt se över konkurrensvillkoren för svensk vecko- och dagspress i fråga om beskattning. Riksdagen bör begära en skyndsam utredning om konkurrensneutral beskattning av veckopress och dagspressens bilagor.

Skattereduktion på förvärvsinkomster

Regeringen har, tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, i flera steg genomfört en skattereduktion för att kompensera för egenavgifterna i pensionssystemet. I budgetpropositionen för 2002 föreslår regeringen kompensation för ytterligare en fjärdedel av egenavgifterna. Konstruktionen bygger på ett svårförståeligt kompensationstänkande, där man räknar krona för krona också för inbetalningar till de egna försäkringarna. Resultatet blir att de skattesänkningar regeringen redovisar slår orättvist och innebär högre skattesänkningar för dem som tjänar bäst, inte för dem som behöver det mest.

Regeringens förslag innebär vidare att stora grupper lämnas utanför skattesänkningarna. Såväl studenter som pensionärer undantas i stort sett från förslagen, vilket regeringen valt att kompensera för genom att införa nya, riktade, förändringar.

För att kompensera pensionärerna för att de inte får del av regeringens skattesänkningar föreslås i propositionen att underlaget för den särskilda skattereduktionen på förvärvsinkomster utvidgas från nuvarande pensionsgrundande inkomst till taxerad förvärvsinkomst. Detta förslag innebär att även pensionärer får del av den tillfälliga skattereduktion som finns i dagens skattesystem.

Centerpartiet har i sin skattemotion presenterat ett förslag till reformering av inkomstbeskattningen som sänker skatten och minskar marginaleffekterna för framför allt låg- och medelinkomsttagare. Centerpartiets förslag till skattereform innebär, förutom en rättvisare fördelningsprofil, att specialkonstruktioner för olika grupper, som skattereduktion för fackföreningsavgifter eller riktade skattesänkningar till pensionärer, blir obehövliga. Genom Centerpartiets förslag till inkomstskattesänkning får pensionärerna sänkt skatt utan att det behöver konstrueras speciallösningar som gör skattesystemet mer krångligt och svårt att överblicka. Riksdagen bör därför avvisa regeringens förslag om att utvidga den särskilda skattereduktionen från nuvarande pensionsgrundande inkomst till taxerad förvärvsinkomst.

Sänkta arbetsgivaravgifter för alla småföretag

Sverige har bland världens högsta skatter på arbetskraft, bland annat som en följd av höga arbetsgivaravgifter. Centerpartiet har tidigare aktivt medverkat till att sänka arbetsgivaravgifterna. Vi har ambitionen att fortsätta den linjen. Företagsklimatet i Sverige behöver bli bättre. Skatter och avgifter på arbete måste sänkas för att ge människor chansen att utveckla sina idéer i företag, vilket skapar fler jobb. Det bör ske genom att en skatteväxling genomförs, med sänkta skatter på arbetskraft och höjda skatter på miljöskadliga verksamheter. Det ger förutsättningar för ökad sysselsättning generellt sett, vilket i synnerhet är gynnsamt för tjänstesektorn med en hög andel arbetskraftskostnader.

Regeringen föreslår i propositionen en nedsättning av arbetsgivaravgifterna i stödområde A med 15 % av avgiftsunderlaget upp till högst 852 000 kronor per år. Det är ett välkommet initiativ, i enlighet med vad Centerpartiet länge krävt. Vi biträder därför detta förslag. Åtgärden är emellertid otillräcklig för att stimulera småföretag i hela landet. Centerpartiet anser därför att det behövs generella sänkningar av arbetsgivaravgifterna, som inriktas så att småföretag får störst nytta av sänkningen.

Från och med den 1 januari 1997 är det möjligt att göra en viss nedsättning av socialavgiften. Vid beräkning av arbetsgivaravgifter och egenavgifter får en arbetsgivare göra avdrag från arbets­­givar­avgifterna med 5 procent av avgiftsunderlaget upp till en årlig lönesumma på 852 000 kronor. För egenföretagare är motsvarande gräns för lönesumman 180 000 kronor. Denna reduktion är ett resultat av Centerpartiets enträgna arbete. Centerpartiet anser att arbetsgivaravgifterna bör sänkas ytterligare enligt samma modell, genom att reduktionen utökas till 10 procentenheter för såväl arbetsgivaravgifter som egenavgifter från och med 2002. Från 2004 bör beloppsgränsen sättas till två miljoner kr för företag och 300 000 kr för egenföretagare. Genom att sänka arbetsgivaravgifterna på detta sätt främjas de mindre företagen, där anställningspotentialen är högst, i förhållande till de större. Den sänkning av arbetsgivaravgifterna som Centerpartiet föreslagit innebär att alla företag får sänkta arbetsgivaravgifter och innebär samtidigt att företagen i stödområde A skulle få fem extra procent i nedsättning. Riksdagen bör besluta i enlighet med Centerpartiets förslag till sänkta arbetsgivaravgifter.

Stockholm den 8 november 2001

Rolf Kenneryd (c)

Rigmor Stenmark (c)

Lena Ek (c)

Eskil Erlandsson (c)

Agne Hansson (c)