Riksdagen beslutar att avslå regeringens förslag om en sänkt mervärdesskatt på tidskrifter.
Riksdagen beslutar att avslå regeringens förslag om ett utökat underlag för den särskilda skattereduktionen.
Riksdagen beslutar att sänka arbetsgivaravgifterna med 7 procentenheter i hela landet på lönesummor upp till 900 000 kr fr.o.m. 2003.
Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag till riksdagen om hur miljöförbättrande teknik för bilar kan subventioneras på ett teknikneutralt sätt.
Regeringen föreslår i proposition 2001/02:45 Sänkt mervärdesskatt på böcker och tidskrifter, m.m. att mervärdesskatten på omsättning av böcker, tidskrifter, kartor, notblad m.m. sänks från 25 procent till 6 procent.
I propositionen föreslås även att underlaget för den särskilda skattereduktionen utvidgas till att omfatta inte bara pensionsgrundande inkomst utan även taxerad förvärvsinkomst. Dessutom föreslås en utvidgning av avdraget vid beräkningen av arbetsgivaravgifter utöver det generella avdraget på 5 procent till 10 procent av avgiftsunderlaget i stödområde A. Propositionen föreslår också ändringar i reglerna om justering av förmånsvärdet för miljöanpassade bilar. Till sist föreslås även ett tillägg i skattebetalningslagen som innebär att skattemyndigheten slipper att ompröva tidigare beslut om skatt i de fall som försenad förenklad skattedeklaration lämnats in.
Kristdemokraterna har länge krävt en sänkt moms på barnböcker. På senare år har vi även krävt en sänkt bokmoms generellt. Kristdemokraterna välkomnar därför nu regeringens förslag om en sänkt moms på böcker, notblad och kartor. Däremot anser Kristdemokraterna att tidskrifter ej för närvarande bör innefattas av denna momssänkning.
Skattesänkningar som nu genomförs måste i första hand syfta till att förbättra den svenska ekonomins funktionssätt. En sänkt moms på böcker får effekten att kunskap och utbildning främjas på ett sätt som stimulerar tillväxt. En motsvarande sänkning av momsen på tidskrifterna får inte samma effekt. Dessutom anser Kristdemokraterna att vad som innefattas av begreppet tidskrifter är oklart. Flera tidskrifter säljs med videokassetter, cd-skivor m.m. Ett företag som egentligen vill sälja cd-skivor skulle kunna sälja dessa tillsammans med en tidskrift och därigenom få lägre moms. Kristdemokraterna prioriterar därför andra skattesänkningar före den av regeringen föreslagna på tidskrifter. För 2002 medför momssänkningen på tidskrifter en kostnad för staten på 540 miljoner kronor. Detta belopp använder Kristdemokraterna i sitt budgetalternativ till skattesänkningar som bedöms vara mer angelägna.
Kristdemokraterna tillstyrker därför regeringens förslag om en sänkt mervärdesskatt på böcker, notblad och kartor men yrkar avslag på regeringens förslag om motsvarande momssänkning på tidskrifter.
Kristdemokraterna har i en särskild motion om inkomstskatter med anledning av regeringens budgetproposition för 2002 föreslagit en generell inkomstskattesänkning i fyra steg.
För det första föreslås ett höjt grundavdrag vid beräkningen av den kommunala inkomstskatten till 24 000 kronor från och med 2002. För det andra föreslås ett generellt statligt förvärvsavdrag beräknat mot kommunalskatten på inkomster av anställning eller näringsverksamhet motsvarande 5 procent av denna inkomst från 2002. Från och med 2003 föreslås för det tredje att värnskatten avskaffas.
För det fjärde föreslår Kristdemokraterna en skattereduktion för låg- och medelinkomsttagare på 380 kronor per månad för pensionsgrundande inkomster upp till 276 000 kronor per år. Skattereduktionen trappas sedan av för att helt upphöra vid en årsinkomst på 360 000 kronor. Detta förslag omfattar liksom regeringens särskilda skattereduktion inte pensionärer vars inkomst inte är pensionsgrundande. Regeringen föreslår i propositionen nu att den särskilda skattereduktionen ska omfatta taxerad inkomst och därmed pensionärers inkomst.
Kristdemokraterna har i sitt budgetalternativ föreslagit en höjning av pensionstillskottet med 200 kronor i månaden 2002. Det gynnar främst de pensionärer som har låg eller ingen ATP. År 2003 träder det nya pensionssystemet i kraft vad gäller den nya garantipensionen, som är högre än dagens folkpension och pensionstillskott. Samtliga pensionärer kommer då att betala skatt i det vanliga skattesystemet. Från och med 2003 kommer därför det kraftigt höjda grundavdrag som Kristdemokraterna föreslår alltså att omfatta även hela pensionärskollektivet.
Eftersom Kristdemokraterna föreslår en mer omfattande inkomstskattesänkning än regeringens särkilda skattereduktion samt för år 2002 ett ökat pensionstillskott anser vi att riksdagen bör avslå regeringens förslag om ett utökat underlag för regeringens särskilda skattereduktion.
Regeringen föreslår i propositionen att låta utöka det generella avdraget i arbetsgivaravgiften på 5 procent med 10 procent i stödområde A, dock högst 7 100 kronor per månad. Kristdemokraterna tillstyrker detta förslag men finner det underligt att regeringen så sent som vid årsskiftet 1999/2000 avskaffade en liknande stödform med hänvisning till ett ännu ej fattat beslut i EG-kommissionen.
Vidare anser Kristdemokraterna att arbetsgivaravgifterna bör sänkas i hela landet. Kristdemokraterna har i sitt budgetalternativ föreslagit en nedsättning av arbetsgivaravgifterna i hela landet med 7 procentenheter 2003 och 10 procentenheter 2004 för lönesummor upp till 900 000 kronor. Motsvarande nedsättningssumma är 250 000 kronor för egenföretagare. Totalt sett skulle Kristdemokraternas politik innebära mycket omfattande skattesänkningar för småföretagare i stödområde A.
Sveriges bilpark måste förbättras, framför allt från miljösynpunkt. Det ligger därför i samhällets intresse att stödja forskningen av ny teknik och därmed bidra till en miljömässigt hållbar utveckling av transportsektorn. Med jämna mellanrum presenteras nya lösningar för att minska bränsleförbrukning och utsläpp av miljöskadliga ämnen. Motorer med variabel kompression, styrning av ventiltider och bränsleinsprutning i förbränningsrummet är några exempel som presenterats de senaste åren.
Kristdemokraterna anser därför att utvecklingen av miljöanpassade bilar måste stimuleras. Men det är djupt olyckligt att regeringen nu låser sig vid elhybridtekniken som enligt propositionen är den som mest ska subventioneras. Vad är det som säger att just elhybridtekniken är eller kommer att vara den mest miljövänliga? Den enda bil som just nu säljs i Sverige med sådan teknik, Toyota Prius, förbrukar 0,5–0,6 liter bensin per mil. Den andra något lättare subventionen som föreslås i propositionen går till bilar som drivs med alkohol eller med annan gas än gasol. Regeringen motarbetar genom sitt förslag de framsteg som görs med andra tekniker som kan vara minst lika miljövänliga. Riksdagen bör därför besluta att låta regeringen återkomma med ett förslag som är teknikneutralt för miljövänligare bilar.
Stockholm den 8 november 2001 |
|
Sven Brus (kd) |
|
Kenneth Lantz (kd) |
Désirée Pethrus Engström (kd) |
Mats Odell (kd) |
Stefan Attefall (kd) |
Harald Bergström (kd) |
Göran Hägglund (kd) |
Magnus Jacobsson (kd) |
Per Landgren (kd) |
Maria Larsson (kd) |
Mikael Oscarsson (kd) |
Rosita Runegrund (kd) |
Inger Strömbom (kd) |
Rose-Marie Frebran (kd) |