Motion till riksdagen
2001/02:Sf401
av Margit Gennser m.fl. (m)

Ekonomisk trygghet för familjer och barn, utgiftsområde 12


1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ersättningsnivån i föräldraförsäkringen bör vara 80 % av den sjukpenninggrundande inkomsten.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ett särskilt barnomsorgskonto inrättas för barn i förskoleåldern fr.om. den 1 januari 2002 om ej skattepliktiga 40 000 kr per barn med en begränsning av uttaget på maximalt 20 000 kr per år.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en avdragsrätt på 50 000 kr per år i den kommunala beskattningen införs för styrkta barnomsorgskostnader under hela förskoleperioden.1

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att föräldraförsäkringen begränsas till 360 dagar mot bakgrund av att det borgerliga barnomsorgskontot och avdragsrätten för barnomsorgskostnader tar vid när barnet fyller ett år.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att underhållsstödet ersätts av ett ensamståendestöd där grundprincipen är att särlevande föräldrar i normalfallet skall sköta underhållsbetalning direkt till varandra i enlighet med föräldrabalkens regler och att underhållsstödet utgår i de fall där fadern är okänd, en förälder är avliden och barnpension inte utgår, underhållsföräldern inte sköter sina betalningsförpliktelser eller föräldrarna är särlevande och har en sammanlagd inkomst som understiger en viss nivå.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att havandeskapspenningen flyttas till utgiftsområde 10 anslag 19:1 Sjukpenning och rehabilitering.

  7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bidraget till kostnader för internationella adoptioner höjs till 50 % av kostnaden enligt en schablon för varifrån barnet adopteras, dock högst 55 000 kr per barn.

  8. Riksdagen avslår regeringens förslag om att avskaffa retroaktiviteten på tre månader för ansökan av vårdbidraget för funktionshindrade barn.

  9. Riksdagen anvisar till anslag 12:2 Föräldraförsäkring för budgetåret 2002 17 197 000 000 kr.

  10. Riksdagen anvisar till anslag 12:3 Underhållsstöd för budgetåret 2002 2 041 000 000 kr.

  11. Riksdagen anvisar till anslag 21:4 Bidrag till kostnader för internationella adoptioner för budgetåret 2001 8 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 48 000 000 kr.

  12. Riksdagen anvisar till anslag 12:6 Vårdbidrag för funktionshindrade barn för budgetåret 2002 12 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 2 120 000 000 kr.

  13. Riksdagen anvisar till anslag 12:8 Barnomsorgskonto för budgetåret 2002 3 500 000 kr.

1 Yrkande 3 hänvisat till SkU.

2 Politikområde 21:2 Föräldraförsäkringen

Vi vill öka möjligheten för föräldrar att mer fritt disponera de skattepengar som i dag används för att stödja barnfamiljerna på olika sätt och föreslår därför tillsammans med övriga borgerliga partier ett barnomsorgskonto (se nedan). Vi vill därför begränsa föräldraförsäkringen till 360 dagar. Det innebär att vi motsätter oss den ”extra pappamånaden” och de återinförda kontaktdagarna. Båda dessa förslag minskar föräldrarnas möjlighet att själva styra sina familjers liv.

Mot bakgrund av att det borgerliga ”barnomsorgskontot” skall kunna utnyttjas från ettårsåldern föreslår vi att garantibeloppet från och med januari 2002 endast skall kunna tas ut under tolv månader.

Slutligen föreslår vi att havandeskapspenningen förs över från politikområde 21:2 Föräldraförsäkringen till utgiftsområde 10 politikområde 19:1 Sjukpenning och rehabilitering.

3 Politikområde 21:3 Underhållsstöd

Vi föreslår att underhållsstödet ersätts av ett ensamståendestöd. Grundprincipen är att särlevande föräldrar i normalfallet skall sköta underhållsbetalning direkt till varandra i enlighet med föräldrabalkens regler. Ett ensamståendestöd skall dock kunna utgå när fadern är okänd, en förälder är avliden och barnpension inte utgår, underhållsföräldern inte sköter sina betalningsförpliktelser eller föräldrarna är särlevande och har en sammanlagd inkomst som understiger en viss nivå. Förslaget innebär att stödet behovsprövas i förhållande till både underhålls- och boförälderns inkomst.

4 Politikområde 21:4 Bidrag till kostnader för internationella adoptioner

Bidraget för kostnader för internationella adoptioner utgjorde cirka 75 procent av de verkliga kostnaderna när det infördes men har sedan dess urholkats. Nu föreslår regeringen att det höjs från 24 000 kronor till 40 000 kronor per barn, dvs. till ungefär 35 procent. Vi vill höja bidraget ytterligare till 50 procent av kostnaden, enligt en schablon för varifrån barnet adopteras, dock högst 55 000 kronor.

5 Politikområde 21:6 Vårdbidrag för funktionshindrade barn

Regeringen vill avskaffa retroaktiviteten på tre månader för ansökan om vårdbidrag för funktionshindrade barn från och med den 1 januari 2002. Vi motsätter oss detta mot bakgrund av att det är rimligt med en viss tids retroaktivtet. Det kan vara befogat att behålla en månads retroaktivitet i samband med ansökan eftersom i samband med uppkomst av funktionshinder har föräldrar mycket annat att tänka på än att de måste ansöka om vårdbidrag med en gång. Vi anslår därför tolv miljoner kronor utöver regeringens förslag för att behålla en månads retroaktivitet för ansökan av vårdbidrag för funktionshindrade.

6 Politikområde 21:8 Barnomsorgspeng

Vi föreslår tillsammans med Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet att ett särskilt barnomsorgskonto inrättas för barn i förskoleåldern från och med 1 januari 2002. Barnomsorgskontot skall vara 40 000 kronor per barn med en begränsning av uttaget på maximalt 20 000 kronor per år. I övrigt får pengarna användas helt enligt föräldrarnas önskemål. Pengarna från barnomsorgskontot skall inte vara skattepliktiga och inte räknas med vid bedömningen av om socialbidrag skall utbetalas.

Vi föreslår även, tillsammans med de andra borgerliga partierna, att en avdragsrätt på 50 000 kr per år i den kommunala beskattningen införs för styrkta barnomsorgskostnader. Avdragsrätten skall gälla under hela förskoleperioden.

Stockholm den 4 oktober 2001

Margit Gennser (m)

Gustaf von Essen (m)

Göran Lindblad (m)

Cecilia Magnusson (m)

Margareta Cederfelt (m)

Björn Leivik (m)

Cristina Husmark Pehrsson (m)

Carl G Nilsson (m)

Leif Carlson (m)