Motion till riksdagen
2001/02:Sf4
av Anne Ludvigsson (s)

med anledning av skr. 2001/02:5 Migration och asylpolitik


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av tydlighet i utlänningslagstiftningen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kunskap om svensk asylpolitik och de intentioner regeringen har deklarerat och UNHCR:s uttalade rekommendationer hos dem som utreder, handlägger och beslutar i asylärenden.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av adekvat och saklig beskrivning av den verkliga situationen i aktuella länder.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förföljelse på grund av sexuell läggning eller kön.

Rättssäkerheten i den rättsliga prövningen av asylärenden

Migrationspolitiken i Sverige skall verka för att migration till och från vårt land kan ske i ordnade former, att asylrätten värnas och att den reglerade invandringen upprätthålls. Verk­sam­heten skall präglas av rättssäkerhet, humanitet och respekt för individens mänskliga rättigheter.

Den enskildes rätt att bli individuellt prövad och barnkonventionens bestämmelser skall ha genomslag i tillämpningen av utlänningslagen. Detta innebär att i fall som rör ett barn skall särskilt beaktas vad hänsynen till barnets hälsa och utveckling samt vad barnets bästa i övrigt kräver, och förbättrat skydd för kvinnor i anknytningsförhållanden.

För att öka rättssäkerheten och legitimiteten i den rättsliga prövningen av främst asylärenden bereds för närvarande i Regeringskansliet förslag om en ny instans och processordning i utlänningsärenden. I förslagen till reform finns införandet av en tvåpartsprocess med ökad möjlighet till muntlig förhandling i asylärenden.

Oavsett instans och var prövningen i framtiden sker är kunskap om barnkonventionen och barns rättigheter i detta sammanhang en nödvändighet.

För ökad rättssäkerhet krävs också kunskap om förföljelse på grund av kön eller sexuell läggning i aktuella länder och kvinnors speciella utsatthet.

Det tar lång tid och kräver speciell kunskap för att få kvinnor att berätta om en våldtäkt på grund av den förnedring det innebär för henne själv, familj och släktingar i hennes kultur.

Skyddet för kvinnor i anknytningsärenden har förbättrats. Huruvida denna möjlighet tas tillvara och når just de kvinnor som lurats hit för giftermål och sedan misshandlas, kränks eller våldtas måste följas upp.

Myndigheter inom migrationsområdet måste ges möjligheter att på ett rättssäkert och humanitärt sätt utreda och fatta beslut och på ett medmänskligt sätt bemöta människor under asylprocessen. Arbetssituationen inom dessa myndigheter måste förbättras. Arbetet måste kännas meningsfullt, förtroendefullt och stimulerande för att kunna locka kunnig personal.

Vår migrationspolitik får inte uppfattas som rättsosäker. Migrationsverket och svensk asyl- och flyktingpolitik måste framstå som rättssäker och präglas av saklighet och känslighet för dessa svåra frågor.

Stockholm den 10 oktober 2001

Anne Ludvigsson (s)