Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om integrationsbefrämjande insatser.
Regeringens förslag i budgetpropositionen för 2002 avseende målsättningen för integrationspolitiken i Sverige är
lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund,
en samhällsgemenskap med samhällets mångfald som grund samt
en samhällsutveckling som kännetecknas av ömsesidig respekt och tolerans och som alla oavsett bakgrund skall vara delaktiga i och medansvariga för.
Regeringen betonar i budgetpropositionen att avgörande för om de integrationspolitiska målen ska nås är de åtgärder som sker inom alla olika politikområden. Olika punktinsatser görs dock med mera tydliga och direkta insatser för att främja integrationsarbetet. Integrationsverket har också till uppgift att uppmärksamma och stimulera kommunernas integrationsarbete.
En del kommuner har av regeringen tilldelats särskilda medel för s k storstadssatsningar bl a för att motverka sociala klyftor. Det finns dock ytterligare en del kommuner som inte har tilldelats extra medel, men som har likartade utmaningar i integrationsarbetet och för att motverka sociala klyftor. Trelleborg är exempel på en sådan kommun.
Trelleborg är inte att betrakta som storstad; däremot gör närheten till Malmö och Köpenhamn samt att Trelleborg är en stor hamnstad att kommunen har liknande utmaningar som storstäderna med anledning av bl a hög förekomst av droger, segregation och ökad kriminalitet. Konstateras kan också att Trelleborg är en kommun som under 1990-talet i förhållande till sin storlek tagit emot många flyktingar. Trelleborgs kommun tillhörde de kommuner som av humanitära skäl ansåg det självklart att teckna avtal med dåvarande Invandrarverket om flyktingmottagning. Då Trelleborgs kommun ligger i ett storstadsområde innebär det även hög sekundär inflyttning av flyktingar och flyktingar med tillfälliga uppehållstillstånd.
Ca 2 000 flyktingar beräknas Trelleborg ha emottagit under den aktuella perioden, vilket ska ställas i relation till ca 38 000 invånare i hela kommunen. Huvuddelen av flyktingarna kommer från olika delar av Balkanområdet. Då det förekommer motsättningar mellan olika folkgrupper medför detta särskild problematik i kommunen. Idag finns bl a ökat behov av särskilda insatser i skolan, drogförebyggande arbete, brottsbekämpning, socialt stöd och arbetsbefrämjande åtgärder för att underlätta integrationsarbetet och bättre ta tillvara de resurser som flyktingarna har.
Regeringen bör därför överväga att via Integrationsverket, i syfte att motverka s k storstadsproblematik och för måluppfyllelse avseende integrationspolitiken, särskilt rikta insatser till de kommuner som inte fick del av den s k storstadssatsningen men som har likartade utmaningar i integrationsarbetet.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Catherine Persson (s) |