Motion till riksdagen
2001/02:Sf370
av Bengt-Ola Ryttar m.fl. (s)

Pensioner


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att följa frågan om det nya pensionssystemet.

Motivering

Under detta årtionde har ett nytt pensionssystem konstruerats och successivt vuxit fram och vi står nu inför att fasa ihop de olika pensionssystemen. En av de större förändringarna blir att pensionerna kommer att följa både prisförändringarna och löneutvecklingen. Det blir viktigt att det inte sker någon sammanblandning med statens ekonomi utan att det skapas starka fristående fonder som har starka buffertar.

En stor fråga är förvaltningen av våra pensionspengar i framtiden. Vi har fortfarande den största delen, 16 %, som den allmänna pensionen. Det innebär att de som idag betalar till pensionssystemet direkt för över pengar till dagens pensionärer. De nya pensionssystemen som kommer i form av premiepensioner, avtalspensioner och olika typer av privata pensioner är gjorda så att vi individuellt ska sätta undan pengarna hos någon förvaltare tills vi behöver pengarna till pension i framtiden.

De här nya systemen kan medföra stora risker om förvaltare som vi väljer skulle misslyckas med sin förvaltning. Det är dock fortfarande så att den största delen finns i det allmänna systemet, men det ser ut att bli en allt större del som blir individuell framöver.

De som tjänar in låg pension ska få en garantipension som också kan sättas till en rimlig nivå. De som ändå får låga pensioner ska även framöver få bostadsbidrag på likartat sätt som idag. Vi anser inte att vi redan idag ska upprätta någon ytterligare kassa utan istället anpassa nuvarande system så att de ger bra levnadsvillkor även i framtiden. Vi delar ändå den oro som många känner och vill ändå att vi följer den här utvecklingen mycket noga.

En annan fråga handlar om fördelning av pensionspoäng inom familjen. Det nya pensionssystemet består för närvarande av den allmänna delen på 16 % och premiepensionen på 2,5 %.

Idag har man inom familjen möjlighet att komma överens om att fördela om intjänad premiepension. Det är svårt att dra slutsatser om hur fördelningen av intjänad pension ska se ut framöver men det finns flera delar som bör beaktas innan man tar bort de valmöjligheter som finns för närvarande. Vid en sådan här bedömning bör nog intjänande av pension när man tar hand om sina barn också finnas med.

Under arbetet med det nya pensionssystemet är det särskilt viktigt att uppmärksamma de sämst ställda pensionärerna.

Vi anser därför att regeringen följer pensionssystemets utveckling noga och vidtar åtgärder ifall det är nödvändigt.

Stockholm den 4 oktober 2001

Bengt-Ola Ryttar (s)

Barbro Hietala Nordlund (s)

Per Erik Granström (s)

Laila Bäck (s)