Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om längre arbetstillstånd än 90 dagar.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lägre arbetsgivaravgifter för säsongsanställd personal.
Blekinge kallas för Sveriges trädgård och det är inte bara på grund av det vackra landskapet som epitetet håller i sig. 2,9 % av invånarna är sysselsatta med skogsbruk, jordbruk eller fiske medan 2,1 % är landets genomsnitt. Av Blekinges åkerareal odlas trädgårdsväxter på 2,7 % och i övriga landet är 0,5 % genomsnitt.
Tyvärr finns det en del mörka moln på himlen. Min motion syftar till att staten ska kunna underlätta för odlarna att fortsätta sin produktiva verksamhet i framtiden. Vi är många som gärna vill köpa närodlat om bara möjligheten finns och i Blekinge har vi bland de bästa förutsättningarna i Sverige att odla grönsaker och bär.
Ett bekymmer är bristen på arbetskraft under skördesäsongen. Svenska ungdomar ratar i stor utsträckning bärplockarjobb numera. Odlarna måste söka arbetare utomlands och då blir det av naturliga skäl ofta från länder utanför Schengenområdet. Länsarbetsnämnderna fastställer det totala antal arbetstillstånd som beviljas i länet. Arbetstillstånd kan beviljas av Arbetsförmedlingen – utland om högst 90 dagar, men det är i många fall för kort och odlarna får problem med att bärga skörden. Om industrin inte får in råvaran de beställt från odlarna måste de kanske beställa utomlands och på sikt hotas den lokala produktionen.
Enligt uppgift är det både Sveriges utlänningslag och Schengenavtalet som hindrar arbetsförmedlingen att bevilja arbetstillstånd längre än 90 dagar. Regeringen bör se över möjligheten att utfärda dispenser eller tillfälligt förlänga arbetstillstånden vid behov. Säsongsarbetet och skördetiden styrs ju av många faktorer som inte odlaren rår över, såsom efterfrågan, vädret etc.
Kostnaden för arbetskraften utgör vid sidan av kapitalkostnader, och i växthusodlingen energikostnader, den största enskilda kostnadsposten i trädgårdsproduktionen. Kostnaden för tillfälligt anställd arbetskraft, skörde- och säsongsarbetskraft, är härvid den ur strukturell synpunkt mest betydelsefulla kostnaden. Frågan om arbetsgivaravgiften för säsongsmässigt anställd personal inom trädgårdsnäringen är väsentlig att uppmärksamma. Riksdagen har ju 1997 beslutat om nedsättning av arbetsgivaravgiften för att stimulera nyanställningar inom framför allt de små och medelstora företagen. Denna förmån kan inte fullt ut utnyttjas av företag med säsongssysselsättning. I detta fall missgynnas trädgårdsnäringens småföretagare på grund av sitt säsongsmässigt betingade arbetskraftsbehov.
Om man jämför arbetskraftskostnaderna för skördearbetskraften i EU-länderna visar det sig att arbetsgivaravgifterna för säsongspersonal är reducerad i de flesta länder. Björkska utredningen (SOU 1997:167) framhöll också att andra länders reducering av arbetskraftskostnaden för säsongsarbete är en betydande konkurrensnackdel för den svenska trädgårdsnäringen. Utredningen konstaterar också att om man reducerar motsvarande kostnader för den svenska trädgårdsodlingen skulle det underlätta förutsättningarna att rekrytera svensk arbetskraft, t.ex. ferieledig skolungdom.
Mot bakgrund av det jag anfört i motionen bör regeringen uppdras att lägga förslag som syftar till att minska arbetsgivar- och socialavgifter för säsongsanställd personal samt att ge företag med säsongssysselsättning möjlighet att utnyttja den tidigare beslutade nedsättningen av arbetsgivaravgifterna.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Johnny Gylling (kd) |