Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ansvarsfördelning vid rehabilitering.
Rehabilitering efter sjukdom eller skada är oerhört viktigt både för den skadelidande och samhället. Alla som kan och vill arbeta skall ges den möjligheten även om förmågan av olika skäl kan vara nedsatt. Detta kräver dock samarbete mellan olika myndigheter.
Ett hinder för samarbete i rehabiliteringsprocessen mellan arbetsmarknadsmyndigheten och försäkringskassan är myndigheternas olika mål och riktlinjer. Försäkringskassans ansvar sträcker sig fram till dess den försäkrade är arbetsförmögen enligt medicinska kriterier. Arbetsmarknadsmyndigheten kräver att individen skall vara anställningsbar, det vill säga inte bara vara frisk utan också ha kompetens för att söka arbete på arbetsmarknaden.
Förtidspension/sjukbidrag kan beviljas med en fjärdedels, en halv, tre fjärdedels och hel ersättning. För att få ett arbete via arbetsmarknadsmyndigheten finns dock kravet att man skall kunna arbeta minst fyra timmar per dag för att vara anställningsbar. Konsekvensen av detta är alltså att en person som ändå har förmåga att jobba 25 % i arbetsmarknadsmyndighetens mening inte är anställningsbar.
Dessa olika mål och inriktningar leder många gånger till att individen, istället för en sammanhållen rehabiliteringsprocess, blir slussad mellan olika myndigheter. Detta är självklart mycket negativt för den enskilda, men också för samhället.
För att få till stånd en verkningsfull rehabiliteringsprocess är det viktigt att åtgärder vidtas för att undanröja ovan nämnda hinder.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Lars Lilja (s) |
Carin Lundberg (s) |