Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om handikappersättningen.
Handikappersättningen är en förmån som kan utgå till den som fyllt 16 år och har ett funktionshinder. Villkor för handikappersättning är att något eller några av följande krav är uppfyllda:
att man behöver hjälp av annan person i sin dagliga livsföring,
att man behöver hjälp av annan person för att kunna förvärvsarbeta eller studera,
att man på annat sätt har betydande merutgifter p.g.a. en funktionsnedsättning.
Ersättning kan ges med 69, 53 eller 36 % av basbeloppet.
Det innebär att man som minst kan få 13 284 kronor i handikappersättning per år, vilket motsvarar 36 % av basbeloppet. Förutsättningen för att få denna nivå av ersättning är att man har ca 10 500 kronor i merkostnader per år för sin funktionsnedsättning.
Många kroniskt sjuka har årliga merkostnader på mellan 5 000 och 10 000 kronor för sin sjukdom, en merkostnad som de drabbas av år ut och år in – livet ut. Någon ersättning för dessa merkostnader i form av handikappersättning medges inte med dagens regler för hur handikappersättning skall utgå. Möjlighet att göra avdrag för denna kostnad i självdeklarationen finns som bekant inte numera.
Mot bakgrund av detta borde regeringen se över vilka förutsättningar det finns för att införa en lägre ersättningsnivå i handikappersättningen. Därmed skulle många funktionshindrade, med stora årliga merkostnader för sin sjukdom få mer likvärdiga ekonomiska villkor med den friska delen av befolkningen.
Stockholm den 28 september 2001 |
|
Laila Bjurling (s) |