Motion till riksdagen
2001/02:Sf302
av Catherine Persson (s)

Handikappersättning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om handikappersättning.

Motivering

Handikappersättning utges till personer som fyllt 16 år och som fått sin funktionsförmåga nedsatt före fyllda 65 år. För att erhålla handikappersättning krävs att personen i sin dagliga livsföring behöver mera tidskrävande hjälp av annan, att personen för att kunna förvärvsarbeta eller studera behöver fortlöpande hjälp av annan eller att personen eljest behöver vidkännas betydande merkostnader till följd av funktionsnedsättning.

Handikappersättning kan efter beslut av försäkringskassan erhållas enligt tre olika procentuella nivåer; 36, 53 eller 69 % av basbeloppet beroende på merkostnader.

Enligt Reumatikerförbundet kan det många gånger vara svårt att få rätt till ersättning. Bedömningarna som görs av försäkringskassan är individuella, och personer som hamnat i ett sådant ekonomiskt läge att de inte har råd och då avstår från t. ex. behandlingar och artiklar för att öka sin livskvalitet samt välbefinnande har då svårt att styrka sina egentliga kostnader. Detta innebär naturligtvis inte bara sämre hälsa för individen utan kan också medföra ökade kostnader för samhället, t. ex. kostnader för ökad sjukskrivning.

Många som är kroniskt sjuka har varje år kostnader som ligger i närheten av den lägsta gränsen för att erhålla handikappersättning. Gränsen ligger på ca 10 500 kr. Personer med funktionshinder har som grupp generellt sett lägre inkomster. Mest kännbart är det naturligtvis för de personer med mycket låga inkomster och som har ökade merkostnader men inte når upp till lägsta handikappersättningen.

Regeringen bör därför överväga möjligheterna till andra ersättningsnivåer än de nuvarande. Detta skulle innebära mer likvärdiga ekonomiska förutsättningar för de personer med funktionshinder jämfört med dem som är friska.

Handikapporganisationer har påtalat att de är bekymrade över de fel som förekommer i beslut. Enligt uppgift har antalet fel i beslut som rör handikappersättning ökat. Åtgärder bör vidtas för att minska antalet fel i beslut.

Stockholm den 1 oktober 2001

Catherine Persson (s)