Riksdagen tillkännager för regeringen vad i motionen anförs om krav på svenskkunskaper och kunskaper om det svenska samhället för att erhålla svenskt medborgarskap.
För att bli svensk medborgare krävs i princip att man har fyllt 18 år och varit bosatt i Sverige sedan fem år (två år för nordiska medborgare). Den som är flykting eller statslös skall ha bott fyra år i Sverige för att få medborgarskap. Därutöver ställs krav på ett hederligt levnadssätt.
Enligt min mening borde det utöver dessa krav vara självklart att besitta vissa grundläggande kunskaper i det svenska språket för att erhålla svenskt medborgarskap. Dessutom bör man för att få svenskt medborgarskap även ha tillgodogjort sig grundläggande kunskaper i hur det svenska samhället fungerar.
Regeringen har tidigare framfört åsikten att utan svenskkunskaper är det svårt för den enskilde att delta i samhällslivet på lika villkor som andra. ”För de allra flesta som bor i Sverige är det svenska språket nyckeln till samhället och en nödvändig länk för att skapa förståelse och ömsesidig respekt människor emellan”, skrev regeringen i propositionen 1999/2000:147.
Det finns stora fördelar med att ställa krav på vissa svenskkunskaper för att erhålla medborgarskap. Fler invandrare skulle säkert känna sig mer motiverade att delta i svenskundervisningen om kravet på svenskkunskaper kopplades till medborgarskapet. Det är givetvis också så att bättre svenskkunskaper och kunskaper om det svenska samhället skapar större delaktighet.
Stockholm den 4 april 2002 |
|
Jeppe Johnsson (m) |