Motion till riksdagen
2001/02:Sf282
av Siw Wittgren-Ahl (s)

Arbetsgivarens ansvar för bättre arbetsmiljö


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att förbättra arbetsmiljön för att minimera antalet arbetsskador

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att verka för att öka arbetsgivarnas direkta ansvar för att medverka till arbetsrelaterad rehabilitering.

Motivering

Vi konstaterar att arbetsgivare i alltför liten utsträckning deltar i rehabiliteringsåtgärder för den arbetsskadade, eller att arbetsgivare inte bereder den skadade fortsatt arbete inom sitt yrke, eller omplacerar denne på arbetsplatsen.

Idag känner vi till att många arbetsskador uppstår p.g.a. de slimmade arbets­organisationerna och i arbeten med mycket monotona och ensidiga arbets­moment. Särskilt tydligt är detta i monteringsfabriker där legotillverkning för bilindustrin utförs. I dessa fabriker skadas unga människor redan efter ett fåtal år i arbetslivet. Kostnaderna för rehabiliteringen överlämnas till samhället.

Det är av yttersta vikt att arbetsgivarnas intresse för att skapa goda arbetsmiljöer ökar så att uppkomsten av arbetsskador kan minimeras. Arbetsgivarna bör stimuleras att skapa reträttplatser för den arbetsskadade så att denne kan erbjudas fortsatt arbete. Ett sätt som är värt att pröva är att införa krav på att arbetsgivaren deltar i kostnaden för arbetsrelaterad rehabilitering och att detta även skall gälla i de fall där fortsatt arbete inte kan beredas inom företaget.

Arbetsskadeförsäkringen betalas via produktionen genom arbetsgivaravgifter. Dessa är dock lika höga oavsett god arbetsmiljö och ringa skador eller dålig arbetsmiljö och många skador. För att öka arbetsgivarens incitament i dessa frågor bör halva kostnaden för den arbetsrelaterade rehabiliteringen, dvs. den skadades halva lön, utbetalas av arbetsgivaren under rehabiliteringstiden.

Det primära ansvaret är försäkringskassans, men arbetsgivarens oförmåga att medverka får inte förhindra rehabiliteringen. Försäkringskassan bör även ha lagstadgad återkravsrätt t.ex. genom förhöjda arbetsgivaravgifter under den tid som rehabiliteringen pågår. På detta sätt får arbetsgivaren ett direkt ansvar för arbetsrelaterad rehabilitering. En premiering av arbetsplatser med god arbetsmiljö stimulerar till en kraftfull satsning på arbetsmiljön.

Stockholm den 25 september 2001

Siw Wittgren-Ahl (s)