Motion till riksdagen
2001/02:Sf277
av Magnus Jacobsson (kd)

Integrationen kring Östersjön


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen beslutar ta bort visumkravet för ryska medborgare.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att uppehållstillståndsgivande för medborgare i grannländer kring Östersjön maximalt skall ta en månad att bereda.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om införandet av ett Green Card.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om dåliga resurser till tullen.1

1 Yrkande 4 hänvisat till SkU.

Underlätta integrationen kring Östersjön

I den dagliga Europadebatten talas det mycket om EU som ett fredsprojekt och som ett redskap för att skapa fred och försoning mellan folk. Skall det bli mer än ord förutsätter det att det är lätt för medborgarna att resa inom och utanför unionen. Samtidigt är det viktigt att de länder vi vill knyta närmare Sverige och EU känner att EU verkligen är ett fredsprojekt och att EU har en öppen och generös attityd till sina grannar. Extra viktigt är detta vad gäller relationen till Ryssland och de öst- och centraleuropeiska staterna. Tyvärr bromsas denna positiva vision och utveckling för ett närmande mellan EU och dess grannar av ett onödigt krångligt visumtvång samt dåliga resurser till tullen, vilket skapar köer vid våra olika hamnar, tullstationer och flygplatser.

Det kalla krigets slut och den ekonomiska moderniseringen i de öst- och centraleuropeiska länderna har gett ökat resande kring Östersjön, nya jobb skapas och kontakter knyts. Detta får som konsekvens att folk vill flytta runt bland länderna och prova olika arbetsmarknader och studiemöjligheter. Denna positiva utveckling begränsas också av regler vad gäller tiden för vistelse inom EU. För att underlätta mellanmänsklig integration inom och utanför EU bör visumreglerna för ryska medborgare tas bort och någon form av Green Card upprättas för dem som vill jobba eller studera en längre tid inom EU.

En annan konsekvens av det nya Europa som växer fram är att fler möter sina livspartners i andra länder. För dessa människor upplevs dagens regelverk med diverse utredningar, intervjuer och fastställda prövningstider både otidsenligt och kränkande. Vill vi verkligen att Europa skall integreras måste det få konsekvenser i enklare regelverk för den enskilda människan. Det kan inte vara rimligt att människor skall behöva vänta i månader och år på besked vad gäller uppehållstillstånd. Denna typ av utredningar skall maximalt ta en månad.

Den europeiska integrationen och fredstanken står och faller med hur enskilda individer i och utanför EU upplever att den fungerar i praktiken. Regeringen behöver därför med kraft åtgärda dagens situation med långa köer och onödigt byråkratiskt krångel som binder människors rörlighet.

Stockholm den 1 oktober 2001

Magnus Jacobsson (kd)