Motion till riksdagen
2001/02:Sf271
av Yvonne Ångström m.fl. (fp, m, v, kd, c, mp)

Barns rättigheter när det gäller familjeåterförening


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om barns rättigheter när det gäller familjeåterförening.

Motivering

Barn är barn upp till 18 år enligt FN:s konvention om barnets rättigheter. På det asylrättsliga området inom EU pågår harmoniseringsarbete i syfte att de olika medlemsstaterna ska ha så lika lagstiftning som möjligt. Ett direktiv som är under diskussion rör rätten till familjeåterförening. Vid förhandlingar där målet är ett dokument som ska bli bindande för medlemsstaterna blir det naturligtvis kompromisser. Frågan är till vilket pris Sverige är berett att anta ett undermåligt direktiv för att uppnå politisk enighet inom EU.

Förslaget till direktiv om familjeåterförening innebär att det inte längre blir ett bindande dokument utan anger miniminormer. Det innebär att inget hindrar att en medlemsstat har mer generösa regler i sin nationella lagstiftning. Risken är dock att direktivets bestämmelser skapar en standard som ingen stat vill avvika från, eftersom det kan leda till fler asylsökande. Det är även en risk att kandidatländerna ser EU:s direktiv som normer efter vilka de bör ändra sina lagstiftningar.

Vid förhandlingarna om innehållet i direktivet rörande familjeåterförening har det visat sig att endast de bestämmelser som inte innebär en förändring av den nationella lagstiftningen kan accepteras. Medlemsstaternas vilja att harmonisera reglerna är mycket liten. Resultatet blir ett direktiv med restriktiva bestämmelser, som visserligen inte är bindande men anger en riktlinje.

Enligt uppgift har diskussioner förts om åldersgränser för ett barns rätt att ansöka om att återförenas med sina föräldrar. Det som främst har diskuterats är en 18-årsgräns eller en 16-årsgräns. Det finns dock förslag från några medlemsstater om att införa en 12-årsgräns i vissa fall, i syfte att förhindra att barnen går i skolan i hemlandet och sedan i övre tonåren återförenas med den övriga familjen i ett EU-land.

Vi anser att regeringen måste ta tydligt avstånd från ett dokument som försämrar ett barns rätt att återförenas med sina föräldrar. Direktivet strider mot artikel 10 i FN:s konvention om barnets rättigheter, som anger att ansökningar från ett barn (under 18 år, enligt artikel 1) eller dess föräldrar om familjeåterförening ska behandlas på ett positivt, humant och snabbt sätt.

Vi utgår från att regeringen inte medverkar till att anta ett direktiv som innehåller regler som avsevärt försämrar situationen för dem som ansöker om familjeåterförening samt som strider mot FN:s konvention om barnets rättigheter (artikel 1 och artikel 10).

Stockholm den 2 oktober 2001

Yvonne Ångström (fp)

Cristina Husmark Pehrsson (m)

Inger Davidson (kd)

Birgitta Carlsson (c)

Eva Zetterberg (v)

Ewa Larsson (mp)