Motion till riksdagen
2001/02:Sf258
av Maria Larsson och Ragnwi Marcelind (kd)

Studier vid deltidssjukskrivning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att möjliggöra studier vid deltidssjukskrivning.

Motivering

Reglerna om att skydda en tidigare sjukpenninggrundande inkomst (SGI) har utvecklats efter hand sedan lagen (1962:381) om allmän försäkring infördes. För närvarande består systemet av två principiellt olika lösningar. Den ena lösningen innebär att vid till exempel arbetslöshet har den försäkrade – om han eller hon skulle insjukna under sådan tid – rätt till sjukpenning baserad på den tidigare SGI:n. Den andra lösningen innebär att en försäkrad som studerar och under denna tid uppbär till exempel studiestöd har rätt att få sin tidigare SGI ”vilande” under studietiden. Om han eller hon under studietiden skulle insjukna tillfälligt baseras sjukpenningen i sådana fall på eventuell arbetsinkomst under studietiden, så kallad studietids-SGI. Om personen på grund av ett längre sjukfall emellertid måste avbryta studierna aktiveras den ”vilande” SGI:n.

Reglerna om SGI-skyddad tid utgör således avsteg från den huvudregel som innebär att en försäkrad får behålla sin SGI även om han eller hon inte längre förvärvsarbetar. Denna SGI får dessutom anpassas efter löneutvecklingen inom den försäkrades yrkesområde. Till de grupper som omfattas av denna så kallad SGI-skyddade tid hör således bland annat de som uppbär studiestöd.

För studerande som uppbär studiestöd finns dessutom särskilda regler inom studiesystemets ram i samband med sjukdom. Reglerna som finns i studiestödslagen innebär att den studerande får behålla studiestödet under den tid han eller hon är sjuk och inte kan studera alls. En förutsättning är att sjukanmälan görs till och godkänns av försäkringskassan. Om sjukperioden varar längre tid än 30 dagar kan del av studieskulden som avser sjukperioden avskrivas i efterhand.

En student som drabbas av deltidssjukskrivning under längre tid har dock hamnat mellan stolarna. Vid en deltidssjukskrivning på exempelvis 50 procent minskar studiemedlet med motsvarande del, 50 procent. Försäkringskassan kan inte betala ut de resterande pengarna eftersom sjukpenningen är vilande under studietiden om man inte har några arbetsinkomster vid sidan av sina studier. Den deltidssjukskrivne betraktas alltså paradoxalt nog som deltidsarbetslös, men är inte berättigad till a-kassa för den tid man inte studerar då han/hon ju inte står till arbetsmarknadens förfogande.

Möjlighet till studier på deltid vid sjukdom kan påskynda tillfrisknandet och korta rehabiliteringstiden, till gagn för den enskilda människan men också för samhället.

Det är av största vikt att de hinder som idag finns för att kombinera studier med deltidssjukskrivning snabbt undanröjs och att studiemedel kan erhållas också för deltidsstudier i kombination med sjukpenning.

Stockholm den 28 september 2001

Maria Larsson (kd)

Ragnwi Marcelind (kd)