Motion till riksdagen
2001/02:Sf250
av Anne-Katrine Dunker och Ewa Thalén Finné (m)

Valfrihet i föräldraförsäkringen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om vikten av en större valfrihet i föräldraförsäkringen.

Motivering

Nyblivna föräldrar i dagens Sverige är låsta av detaljerade regleringar som inskränker deras möjlighet att utforma sina barns uppväxt på ett sätt som de finner bäst. Vi vill förändra och förnya en rad regleringar för att ge föräldrarna ökat inflytande och frihet i tidsplaneringen.

Både kvinnor och män ska ges möjlighet att förena familjelivet med sitt yrkesliv. Förutsättningarna ser olika ut och familjerna har egna och olika önskemål om den bästa lösningen för sitt barns omsorg. Socialdemokraterna vill på bekostnad av människors frihet att föräldraledigheten ska delas lika mellan mamman och pappan. Det är vår största övertygelse att detta inte är rätt väg att gå mot ett mer jämställt samhälle.

Den nuvarande föräldraförsäkringen och föräldraledigheten utgörs av en detaljstyrning som omyndigförklarar föräldrarna. Istället för att sätta föräldrarna i huvudrollen för sina barns liv vidmakthålls familjens beroendeställning till staten. För oss är det en självklarhet att föräldrarna är de mest engagerade och mest intresserade av att värna om det egna barnets välfärd och positiva utveckling. Därför bör familjens frihet sättas i centrum och den statliga kontrollen över barnfamiljerna brytas och ersättas av en mer individbaserad familjepolitik.

Hur föräldrarna skall disponera sin tid med barnen är upp till dem att bestämma eftersom de är bäst kvalificerade att själva avgöra hur de vill disponera sin ledighet. Enligt vår uppfattning är det inte lämpligt att försöka styra deras uttag av föräldraledigheten genom att tvinga endera föräldern att ta ut minst 60 dagar. Den sittande regeringens förlängda föräldrapenning, vilken innehåller ett sådant krav, inskränker föräldrarnas möjlighet att själva bestämma hur länge barnen skall vara hemma.

Den familjepolitik som vi syftar att förespråka låter barnfamiljerna i så stor utsträckning som möjligt själva bestämma över sina ekonomiska resurser i relation till sina omständigheter. Detta betyder att vi önskar låta barnfamiljerna behålla så mycket som möjligt av sina inkomster tillika sina arbeten under den aktuella perioden.

För att kunna se till barnens bästa måste det i första hand handla om att möjliggöra föräldrarnas ekonomiska utrymme och ökad valfrihet. Vi anser att en ökad valfrihet och kvalitet i barnomsorgen bäst uppnås om det ekonomiska stödet gick direkt till föräldrarna i stället för till kommunen. Då skulle föräldrarna ges en större valfriheten i frågor kring föräldraledighet och barnomsorg.

Stockholm den 2 oktober 2001

Anne-Katrine Dunker (m)

Ewa Thalén Finné (m)