Motion till riksdagen
2001/02:Sf223
av Ulla Hoffmann m.fl. (v)

Föräldrapenning till föräldrar med prematurbarn


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen gör en översyn av möjligheten att utöka föräldraledigheten för föräldrar till prematurbarn födda före den 28:e veckan enligt vad i motionen anförs om den förlängda spädbarnstiden i dessa fall.

Bakgrund

Barn födda före den 28:e veckan blir mycket försenade i sin utveckling och måste som en följdverkan av detta skjuta upp såväl dagisstart som skolstart. Det rör sig om en procent av de barn som föds, och dessa barn kan identifieras som en ny patientgrupp. Spädbarnstiden blir betydligt längre för dessa barn än för barn som föds på beräknad tid.

När föräldrarna till dessa barn inte längre är berättigade till föräldrapenning, försöker de klara sin ekonomiska situation genom att ansöka om vårdbidrag. Det finns inslag i omvårdnaden av dessa barn, som t.ex. sondmatning och syrgasbehandling, vilket skulle kunna berättiga till vårdbidrag, förutsatt att dessa behandlingar pågår längre än sex månader. Det är dock ytterst sällsynt. I stället handlar det om en förlängd spädbarnsvård där barnet på grund av sin underutveckling är infektionskänsligt och därmed inte klarar det som barn i den åldern normalt klarar. Därför saknas ofta förutsättningar för att bevilja vårdbidrag, och ansökan resulterar i ett avslagsbeslut.

Förlängd föräldrapenning

En förlängd föräldraledighet för denna grupp har fördelar ur administrativ synpunkt. Det är lätt att administrera för handläggare av föräldrapenning, och tidsödande och komplicerade vårdbidragsutredningar skulle härigenom försvinna.

Att förlänga föräldrapenningen för denna grupp vore vidare ett sätt att möta de nya behov vilka uppstått som en följd av den medicinska utvecklingen. Det finns i ny forskning dokumenterat att dessa familjer har sämre hälsa än normalpopulationen, beroende på den svåra stressituation de befinner sig i. En förlängning av föräldrapenningen skulle fungera som en förebyggande åtgärd för denna sköra grupp, och skulle vara ett sätt att ge gruppen likartade förutsättningar som övriga barn och föräldrar har.

En jämförelse med tvillingfödslar och andra flerbarnsfödslar är på sin plats, vilka får förlängd föräldrapenning med 180 dagar per barn.

Stockholm den 20 september 2001

Ulla Hoffmann (v)

Ingrid Burman (v)

Rolf Olsson (v)

Sven-Erik Sjöstrand (v)

Claes Stockhaus (v)

Carlinge Wisberg (v)

Alice Åström (v)