Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att många regelförändringar och regelsystem till följd av det reformerade pensionssystemet är komplicerade och för försäkringskassorna svåradministrerade.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att förslaget om ändring vad gäller garantipension är komplicerat och dessutom gravt orättvist.
Den 1 januari 20001 trädde reformerade regler för utbetalning av ålderspension i kraft. Till och med utgången av 2002 kommer dock ålderspension i huvudsak att betalas ut enligt äldre regler.
De nya reglerna ger omfattande effekter på regelsystemen för t.ex. efterlevandepension, förtidspension och bostadstillägg. Även dessa ärendeslag har ändrats, och sammanlagt blir det stora förändringar i regler och deras effekter den 1 januari 2003.
Några förslag till förändringar är relativt okomplicerade och dessutom efterlängtade som t.ex. att adoptivföräldrar får tillgodoräkna sig barnaår från den tidpunkt de får barnet i sin vård eller att efterlevandestöd till barn inte skall vara skattepliktigt.
Andra regelsystemförändringar kan vara mycket komplicerade och svåra att förstå. Ett exempel är förslaget att försäkringskassan skall besluta i vissa verkställighetsfrågor som rör premiepensionen. Det gäller främst frågor om utbetalningsperiodicitet och för vissa avdrag som skall göras från pensionen.
Det bör ges regeringen tillkänna att många regelförändringar är komplicerade och svåra att beräkna, och följder därav kan bli mycket administrativt betungande för försäkringskassorna.
Ett förslag till förändring är dessutom klart orättvist.
Det gäller förslag till lag om ändring i lagen (2000:798) om ändring i lagen (1998:702) om garantipension.
Om man gör beräkningar utifrån de föreslagna prisbasbeloppen finner man att förslaget innebär försämring för pensionärer med låga inkomster och förbättring för pensionärer med höga inkomster.
Detta bör ges regeringen tillkänna.
Elanders Gotab, Stockholm 2002
Stockholm den 21 februari 2002 |
|
Kerstin-Maria Stalin (mp) |