Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att den håller fast vid sin ambition att arbetsskadeärenden skall handläggas tidigare än vad som nu sker och att man även efter en eventuellt ny lag bör sträva efter kortare handläggningstider.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att målet är att återinföra arbetsskadesjukpenningen.
Det är mycket angeläget med en reformering av arbetsskadelagen nu, utan dröjsmål. Efter 1993, då lagen försämrades avsevärt, har den varit den mest könsdiskriminerande försäkringen.
I och med propositionen kommer förhoppningsvis bevisreglerna att bli mer generösa. Detta gynnar då främst kvinnor, som lättare kan få en arbetsskada godkänd. Prövningstiden kommer i och med det nya förslaget att kortas något, dock ej tillräckligt. Detta tas upp i utredningen Handlingsplan för ökad hälsa i arbetslivet. Fortfarande finns dock ett stort bekymmer och det är de personer som aldrig kommer in i försäkringen och aldrig får sin eventuella arbetsskada prövad. Det sker när man inte uppfyller kriterierna om varaktig arbetsoförmåga eller sjukskrivning under minst ett år. Idealet vore att återgå till arbetsskadesjukpenningen. Detta bedöms för närvarande som alltför kostsamt. I det sammanhanget måste dock med skärpa påpekas att det är viktigt att se på helheten. Långtidssjukskrivningar ökar katastrofalt med mycket stora kostnader för staten som följd.
Arbetsgivare måste börja bry sig mer om anställdas arbetsmiljö, så att inte arbetsskador uppstår. Vi kommer också för att lösa frågan om tillräckligt med folk i vården och tillräckligt många som bidrager till pensionskassan att börja locka människor över 60 år till förvärvsarbete. Till sådant går man inte frivilligt om man riskerar att dra på sig arbetsskada, och dessutom inte få ersättning för detta.
Stockholm den 18 januari 2002 |
|
Barbro Feltzing (mp) |