Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att äldreförsörjningsstödet inte upphör att utbetalas efter tre månaders vistelse i ett land utanför EES-området, utan att äldreförsörjningsstödet omfattas av den befintliga sexmånadersregeln i socialförsäkringslagen.
Cirka 10 700 personer över 65 år uppbar 1998 ekonomiskt bistånd i tio månader enligt socialtjänstlagens regler. 94 procent av dem var födda utrikes. Tre fjärdedelar av dem som uppbar socialbidrag saknade pension helt.
Människor över 65 år skall i normalfallet få sin försörjning tryggad via pensionssystemet. Att många människor över 65 år är hänvisade till socialbidrag beror på att det finns ett bosättningskrav för att få pension i Sverige.
I och med att rådets förordning (EEG) nr 1408/71 om tillämpningen av systemen för social trygghet för anställda, egenföretagare eller deras familjer vid flytt inom gemenskapen införlivades i svensk rätt konstaterades att en person som beviljats pension skulle kunna exportera denna inom hela gemenskapen. Eftersom konsekvenserna av denna nya lagstiftning ansågs alltför långtgående infördes ett bosättningskrav på 40 år för rätt till oavkortad folkpension, eller 30 år med pensionspoäng.
I och med att pensionssystemet är stängt för personer som inte uppfyllt bosättningskravet har de varit hänvisade till socialbidrag för sin försörjning. Denna lösning har inte befunnits vara tillfredsställande eftersom ekonomiskt bistånd via socialtjänsten utgör samhällets yttersta skyddsnät och är avsett att stödja enskilda människor med tillfälliga sociala eller ekonomiska problem. Huvudprincipen är således att socialbidrag inte kan anses utgöra en långsiktig försörjningskälla.
För människor över 65 år som inte är berättigade till pension och som är i behov av en stadigvarande inkomstkälla har regeringen föreslagit ett äldreförsörjningsstöd.
Äldreförsörjningsstödet är ett individuellt, inkomstprövat stöd som är skattefritt, till skillnad från garantipensionen, och finansierat med statliga medel. Äldreförsörjningsstödet administreras av de allmänna försäkringskassorna och utgör en socialförsäkringsförmån som kan hänföras till de bosättningsbaserade försäkringarna i socialförsäkringslagen.
En person som är berättigad till äldreförsörjningsstöd tillförsäkras dels en skälig levnadsnivå, dels en skälig boendekostnad.
Moderata samlingspartiet ingår i uppgörelsen om det nya ålderspensionssystemet och är därmed medvetet om bosättningskravet för att få pension. Därtill delar vi regeringens övergripande åsikt om att socialtjänstens försörjningsstöd inte skall vara en långsiktig försörjningskälla, utan endast utbetalas vid tillfälliga sociala eller ekonomiska problem.
Äldreförsörjningsstödet riktar sig till personer över 65 år. Det finns därtill personer under 65 år som på grund av bosättningskravet inte är berättigade till förtidspension (vilket från 2003 benämns sjukersättning och aktivitetsgaranti).
Av propositionen framgår att en lösning för dessa personer är under utredning. I avvaktan på denna utredning avhåller vi oss från att lägga egna förslag.
Regeringen föreslår att i den mån den stödberättigade vistas utanför EES-området skall utbetalningen av äldreförsörjningsstödet begränsas till tre månader. Regeringen motiverar denna begränsning med att försörjningsstöd från socialtjänsten utbetalas enbart i de fall den berättigade de facto vistas i Sverige. Men eftersom många äldre personer som invandrat till Sverige förmodas ha starka band med sitt hemland vill regeringen av humanitära skäl tillåta en vistelse på tre månader utan att äldreförsörjningsstödet upphör.
Denna begränsning är mindre human än den sexmånadersregel för vistelse i ett land utanför EES-området som är huvudprincipen i socialförsäkringslagen. Att införa ytterligare en undantagsregel bidrar till att minska individens behov av frihet att själv styra sitt liv, och därtill den enskildes möjlighet att överblicka lagstiftningen på socialförsäkringsområdet.
Motiveringen av tremånadersregeln genom att hänvisa till socialtjänstlagen är inte tillfyllest då äldreförsörjningsstödet klart anges vara en förmån som omfattas av socialförsäkringssystemet. Det är därför mer naturligt att lagstiftningen för äldreförsörjningsstödet stämmer överens med socialförsäkringslagen.
Därtill finns ett praktiskt skäl att inte frångå den generella sexmånadersregeln i socialförsäkringslagen då många remissinstanser är kritiska mot förslaget till en tremånadersregel för utlandsvistelse. Riksförsäkringsverket och Försäkringskassan i Stockholms län ”anser att äldreförsörjningsstödet inte skall dras in vid en utlandsvistelse som överstiger tre månader, med hänvisning till att bestämmelsen i praktiken är omöjlig att kontrollera då den inte påverkar folkbokföringen eller rätt till andra socialförsäkringsförmåner”.
Sammantaget bör förslaget om att införa en tremånadersregel för vistelse i ett land utanför EES-området avslås till förmån för den redan existerande generella sexmånadersregeln i socialförsäkringslagstiftningen.
Regeringen föreslår att den stödberättigade genom äldreförsörjningsstödet tillförsäkras en skälig levnadsnivå, samt medel för att täcka de bostadskostnader som överstiger 5 700 kronor i månaden för den som är ogift och 2 850 kronor per månad för den som är gift. För boende i tvåbäddsrum i särskild boendeform skall en bostadskostnad som uppgår till högst 2 850 kronor per månad för var och en av de boende anses som en skälig boendekostnad.
Den skäliga levnadsnivån föreslås i likhet med vad som skall gälla vid beräkning av särskilt bostadstillägg till pensionärer med flera, motsvara en tolftedel av 1,294 gånger prisbasbeloppet för ogifta per månad respektive en tolftedel av 1,084 gånger prisbasbeloppet för gifta. I reda pengar är detta enligt gällande prisbasbelopp 3 979 kronor per månad för ogifta och 3 333 kronor i månaden för gifta.
Garantipensionen är ett grundskydd för pensionärer som har haft låg eller ingen inkomst under den yrkesverksamma delen av livet. Garantipensionen garanterar att ingen får lägre pension än 5 795 kronor per månad om man är gift och 6 496 kronor per månad om man är ogift. Den kan i vissa fall kompletteras med bostadstillägg eller särskilt bostadsbidrag.
Ersättningsnivåerna i äldreförsörjningsstödet och garantipensionen är icke jämförbara då det förra icke är skattepliktigt till skillnad från det senare.
Regeringen har valt att höja taket i bostadstillägget för pensionärer, vilket vi vänt oss mot i en rad motioner. Utformningen av bostadstillägget har verkat kostnadsdrivande på framför allt kommunernas hyressättning. Mot denna bakgrund säger vi nej till höjningen av taket i det generella bostadstillägget för pensionärer.
Vi vill att det generella bostadstillägget återgår till den tidigare nivån om 90 procent av boendekostnaden upp till 4 000 kronor för att på så sätt frigöra resurser för att i större utsträckning möjliggöra för samhället att stödja de mest utsatta pensionärerna genom att höja den ”skäliga levnadsnivån” i det särskilda bostadstillägget för pensionärer med sex procentenheter till 135,4 procent av prisbasbeloppet för ensamstående och 114,4 procent för gifta.
Därför anser vi, i likhet med vad vi tidigare motionerat om när det gäller det särskilda bostadstillägget, att det särskilda bostadstillägget måste höjas för att hjälpa de mest utsatta pensionärerna. Detta måste då även gälla reglerna för äldreförsörjningsstödet.
Elanders Gotab, Stockholm 2001
Stockholm den 20 september 2001 |
|
Margit Gennser (m) |
|
Margareta Cederfelt (m) |
Björn Leivik (m) |
Cristina Husmark Pehrsson (m) |
Carl G Nilsson (m) |
Leif Carlson (m) |
Gustaf von Essen (m) |
Göran Lindblad (m) |
Cecilia Magnusson (m) |