Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av strategisk och tillämpad forskning inom transport- och kommunikationssektorn.
Syftet med bildandet av Vinnova var att skapa en ny organisation för forskningsfinansiering som gör det möjligt att kraftsamla på viktiga vetenskapliga områden, främja samarbete mellan forskning och utvecklingsarbete samt förbättra spridningen av information om forskningen och dess resultat. Samtidigt gällde det enligt regeringen att skapa en mer effektiv och slagkraftig organisation för den behovsstyrda forskningen till stöd för det svenska innovationssystemet samt en hållbar utveckling och tillväxt.
Som en del i Vinnova införlivades KFB (Kommunikationsforskningsberedningen) som tidigare hade till uppgift att svara för forskningsinsatserna vad gäller transport- och kommunikationssektorn. De områden de prioriterade var framför allt: Strategisk forskning som inbegriper långsiktig hållbarhet, kommunikationernas roll och betydelse i samhället men även processer och modeller för planering, styrning och uppföljning. De prioriterade även tillämpad transportforskning som inbegriper miljöanpassade transporter och drivmedel, kollektiv persontrafik och offentligt betalda resor, säkerhet i transporterna, logistik och samverkande godstransportlösningar, transportinformatik samt infrastrukturens drift och underhåll m.m.
Vi anser att transport- och kommunikationsforskning även i framtiden är av mycket viktig strategisk betydelse. Forskning inom transportsektorn måste ges en hög prioritet inom Vinnova. Den tekniska forskningen om trafiksäkerhet, miljökonsekvenser av trafikinvesteringar, informationsteknologins effekter i ett socialt och geografiskt sammanhang, de handikappades trafiksituation osv är mycket viktiga områden att forska kring för att vi skall lyckas uppfylla de transportpolitiska målen.
Vi anser vidare att spridningen av de rön forskningen kommer fram till måste få en utökad bredd. Skrifter, nyhetsbrev etc bör spridas till så många som möjligt som är intresserade av innovationer inom kommunikationssektorn.
Tillämpad forskning och små respektive storskaliga försök behöver främjas genom att Vinnova i samverkan med trafikföretag och trafikhuvudmän ges stora möjligheter till att anordna projekt i verkligheten.
Informationsteknikutveckling bör kopplas ihop med framför allt kollektivtrafik och tillämpade försök bör introduceras för att gynna teknikutvecklingen i Sverige och få fram fler innovationer inom området.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Christina Axelsson (s) |
|
Claes-Göran Brandin (s) |
Ola Rask (s) |