Motion till riksdagen
2001/02:N360
av Ronny Olander m.fl. (s)

Naturgas


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om utbyggnad av naturgasen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av en utredning vars syfte är att stimulera utbyggnaden av naturgas i Sverige med omnejd.

Motivering

Energiförsörjning är ett centralt område i dagens samhälle. Den ligger till grund för att svensk industri och därmed arbetstillfällen och sysselsättning säkras. Den ligger därmed också i stora delar till grund för hela det moderna välfärdsamhälle vi har byggt upp. Energiförsörjningen innebär dock också ett antal problem. Delar av elproduktionen resulterar i kraftiga påfrestningar på miljön. Vi löper också risker genom att vara alltför beroende av vissa bränslen. Kuwaitkriget och inte minst terrordådet i New York i september 2001 visar på den sårbarhet och de risker som finns inbyggda i den globala ekonomin.

Elförsörjningen säkras idag genom en allt mer öppen elmarknad inom EU. El köps upp från den producent som erbjuder det billigaste alternativet. På detta vis säkras tillgången på el och det eventuella underskott som uppstår i en region kan täckas genom import av el. En nackdel med detta är att vi förlorar kontrollen över hur elen produceras. Den miljöhänsyn och den mångfald vi satt upp som mål att efterfölja kommer därigenom ofta på skam. Den billigaste elen genereras idag i utländska kolkondenskraftverk. Denna produktionsform är ineffektiv och innebär stora mängder utsläpp av miljö- och hälsofarliga ämnen.

Naturgas kan bidra till att ersätta användningen av kolbaserad energiutvinning. Naturgasen är en energiråvara vars effektivitet och miljöhänsyn vida överträffar kol. Naturgas finns tillgänglig i vår närhet, exempelvis i Nordsjön. Transporten, som sker i slutet system genom ledningar, innebär att ett miljövänligt transportalternativ etableras med liten inverkan i naturbilden och en hög leveranssäkerhet. Naturgasen kan användas i flera olika områden. Förutom ren elproduktion i kraftverk lämpar den sig väl som alternativt drivmedel. Den efterfrågas även av flera industrier för direkt användning i produktionen.

En satsning på naturgas innebär i flera avseenden även en satsning på förnybar energi. De system och den infrastruktur som används för naturgas kan även användas för biogas. En sådan satsning är ett naturligt steg mot en utveckling av ett hållbart energisystem. Utveckling av gasteknik kan bidra till att på sikt introducera vätgas och bränslecellsteknologi i energisystemet.

I södra Sverige finns det redan en utbyggd infrastruktur för naturgasanvändning. Ett antal industri- och befolkningstäta orter har sedan flera år använt naturgas i flera delar av samhället. Erfarenheterna är mycket goda. Andelen av energibehovet som täcks av naturgas är i dessa regioner ca 20 procent, vilket är jämförbart med naturgasanvändningen i övriga EU. Naturgasen används inom kraftvärme-, industri-, hushålls- och trafiksektorerna. Inslaget av naturgas har i alla områden varit mycket uppskattat.

I Malmö har naturgas använts i mer än 15 år. Totalt har det inneburit att användningen av kol minskat med närmare tre fjärdedelar. Andelen eldningsolja är endast en tiondel av tidigare nivåer. Detta har fått till följd att utsläppen av koldioxid, kväveoxid, svaveloxid, sot och stoft samt tungmetaller minskat kraftigt. Malmö stad är ledande i Europa när det gäller miljövänlig busstrafik. Från och med i år är samtliga stadsbussar drivna med naturgas istället för diesel.

Naturgasledningar finns utbyggda i stora delar av södra Sverige, speciellt väl i Skåne. Riksdagen bör ge tydliga signaler om att denna infrastruktur bör utnyttjas bättre än i dagsläget. Riksdagen bör även markera att det är angeläget att naturgasnätet byggs ut till städer och industriregioner som ännu inte har möjlighet att använda naturgas. En sådan utbyggnad skulle dessutom ge goda sysselsättningseffekter, dels i samband med själva ledningsbyggandet, dels genom bättre förutsättningar för industriell produktion i Sverige när ledningarna är färdiga.

Energiskatterna bör också ses över så att elproduktion i naturgaseldade kraftvärmeverk ges en bättre konkurrenssituation jämfört med elproduktion i kolkraftverk i utlandet. I Skåne finns flera kommunalt ägda, högeffektiva kraftvärmeverk som skulle kunna utnyttjas betydligt bättre om skattesituationen förändrades.

En förnyad utredning bör också övervägas; dels eftersom energiområdet är snabbt föränderligt, dels eftersom gasens utveckling till stor del beror på de eventuella åtgärder som kan stimulera en snabbare utbyggnadstakt.

Stockholm den 3 oktober 2001

Ronny Olander (s)

Inge Carlsson (s)

Anders Karlsson (s)

Majléne Westerlund Panke (s)

Hillevi Larsson (s)

Britt-Marie Lindkvist (s)

Leif Jakobsson (s)