Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vikten av att initiera ett nationellt FoU-program för produktion av syntesgas ur biomassa och olika typer av restprodukter.
En nyckelteknik som visar tecken på att ha stor framtidspotential är produktion av syntesgas. Detta är en energirik blandning av vätgas och kolmonoxid. Syntesgas produceras i reaktorer genom sönderdelning av råvaran tills en stor del av energiinnehållet övergått i en gas med dessa två komponenter. Processen har hög verkningsgrad.
Som råvara kan i princip alla typer av material användas som innehåller kol och energi, d v s alla typer av biomassa, restprodukter från industri som t ex svartlut (försöksanläggning byggs i Piteå) samt olika typer av avfall. Processen innebär att olika typer av organiska miljögifter bryts ned och förstörs. Tungmetaller kan lätt tas om hand i reningssteg.
Syntesgasproduktion är en basteknik i framställningen av framtida bränslen och drivmedel som metanol, DME (dimetyleter) och vätgas. Många typer av industrikemikalier framställs sedan länge ur just syntesgas, och den är en avgörande basråvara i kemisk industri. Syntesgasen kan även användas som bränngas för framställning av el och värme.
Sverige har goda förutsättningar i form av stora arealer, gott om biomassa samt tung industri främst inom skog och massa med mycket restprodukter. I det sammanhanget är det intressant med en basteknik för att effektivt omvandla dessa råvaror till syntesgas, som i sin tur kan användas för vidareförädling till drivmedel och kemiska produkter. Dessa ersätter fossila produkter, vilket reducerar nettoutsläppen av koldioxid.
Teknik för syntesgasproduktion existerar sedan länge, men den är inte färdigutvecklad för biomassa och andra förnyelsebara råvaror. En nationell satsning på forskning och utveckling kring denna basteknik skulle därför öppna helt nya dörrar för en omställning till ett hållbarare samhälle. Dels behöver tekniken utvecklas och anpassas, dels behöver kompetens byggas upp hos högskolor och industri.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Ingegerd Saarinen (mp) |
|
Jonas Ringqvist (v) |
Sven Bergström (c) |
Harald Nordlund (fp) |