Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett nationellt program för ökad träanvändning.
Den svenska träbaserade industrin har goda förutsättningar att stärka sin position på den internationella marknaden när marknaderna för byggprodukter öppnas allt mer. I Sverige har vi gott om högkvalitativ råvara, och virkesförrådet ökar med 3540 miljoner kubikmeter årligen. Idag ökar konkurrensen på den internationella marknaden inom byggvaruhandeln. Allt fler byggvaruhus startas. Detta nya sätt att handla ställer helt nya krav på aktörerna på marknaden och påverkar även prisbilden.
För att möta den ökade konkurrensen från främst låglöneländer måste vi öka vidareförädlingen. I branschen finns goda förutsättningar för detta.
Genom sin struktur spelar träindustrin en avgörande roll för sysselsättning och utveckling i regionalpolitiskt känsliga delar av landet. Vi har ett högt produktionskunnande och har satsat på forskning och utveckling från statens sida. Vi ligger långt framme när det exempelvis gäller att minimera miljöpåverkan vid tillverkning och användning.
Det pågår en utveckling på miljöområdet där allt fler inser att val av material för byggande och boende på ett helt nytt sätt måste bli en naturlig del av framtidens klimatpolitik. Då står det helt klart att träbaserade skogsprodukter kan spela en viktig roll. Såväl i Sverige som internationellt är följande områden viktigast:
stimulera användningen av träprodukter
ersätta fossilbaserade produkter med träbaserade
ersätta fossila bränslen med biobränsle.
Under år 2000 väcktes motioner i näringsutskottet med förslag om att införa ett nationellt program för ökad träanvändning i offentligt byggande. Utskottet konstaterade att frågan är viktig och förutsatte att regeringen bevakar den. Vi kan nu konstatera att så inte blivit fallet. Genom att länder som Frankrike och Schweiz under år 2001 infört träprogram och nya fakta framkommit som stödjer träets särställning som framtidens byggmaterial finns det all anledning att väcka frågan på nytt.
Träandelen inom Sverige är i vissa sektorer extremt låg. Byggandet av offentliga lokaler och flervåningshus är två viktiga områden som uppvisar en låg träandel. Enligt vår uppfattning beror det på att branschen inte haft möjligheter att konkurrera inom framför allt delar av byggsektorn. Mer avancerade träkonstruktioner har under lång tid varit uteslutna från viktiga områden inom bygg- och infrastruktursektorn såsom flervåningshus, större offentliga byggnader och väg- och järnvägsbroar.
Till viss del handlar det även om gamla fördomar som har med brand att göra. Idag med den kunskap och utveckling som skett inom branschen är dock inte det hotet större än med annat material. Stål och betong smälter vid en brand vilket kan utgöra minst lika stor fara.
Det pågår för närvarande en stark utveckling inom ett ökande antal europeiska länder som antingen har infört eller planerar att införa nationella program för att öka träanvändningen. I regel är programmen formade för byggsektorn och det främsta skälet är att trä som byggmaterial minskar utsläppen av koldioxid.
Att en ökad användning av trä har odiskutabla positiva effekter på klimatet har således ett flertal länder i Europa redan konstaterat.
Enligt statistik från Boverket sker en viss ökning av träförbrukningen inom byggsektorn årligen sedan möjligheten att exempelvis bygga större byggnader i trä kom till år 1994.
Trots det kan konstateras att denna ökningstakt är för svag när samtidigt träanvändningen minskar inom andra produktområden. För att få framför allt byggsektorn – som är fast i traditionell betong- och stålbyggnadsteknik – att på allvar använda träbyggnadstekniken i större skala krävs en satsning på utbildning inom både arkitektur och design.
Trä borde vara framtidens byggmaterial. Det är det enda förnyelsebara byggmaterialet, det tillverkas och används med extremt låg förbrukning av energi.
För att stärka den svenska skogs- och träindustrin i ett långsiktigt perspektiv måste industrinäringen bli bättre på att finna nya användningsområden och då även utveckla design och formgivning.
Att utveckla vidareförädlingen av skogsråvaran är en viktig komponent. Idag exporteras svensk skogsråvara i alldeles för stor utsträckning för att sedan importeras tillbaka som färdiga produkter.
Ett nationellt handlingsprogram för ökad träanvändning bör därför initieras med följande mål:
Ökad vidareförädling
Säkrad och ökad sysselsättning
Säkrad avsättning för svensk skog
Värdesäkring av skogstillgångarna
Förbättrad internationell konkurrensförmåga
Minska byggsektorns negativa miljöeffekter.
I programmet bör ingå:
Direktiv/skapa rutiner i offentlig upphandling
I offentliga projekt ska möjligheten att använda trä utredas
Det offentliga bör driva pilotprojekt
Ökad kunskap om skogs- och träråvarors egenskaper och möjlighet till användning i byggandet på högskole- och universitetsutbildningar
Ett kvantifierat mål för ökad träanvändning i svensk byggsektor.
Myndigheten för företagsutveckling (Innovationsverket) ska få ett särskilt uppdrag att sprida teknik såväl till industrin som till brukare och kunder. Det omfattar information om träkunskap och träprodukter.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Carina Adolfsson Elgestam (s) |
Sven-Erik Österberg (s) |