Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra en satsning på att bygga ut vindkraften i Sverige.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra en översyn ifall vindkraftverk kan anses som en byggnad som skall fastighetsbeskattas.1
Det är ett faktum att Sveriges elbehov stadigt ökar, och eftersom viljan att spara energi inte är tillräckligt stark måste vi bygga nytt, eller importera. Import betyder ökad förbränning av fosila bränslen med globala miljökonsekvenser som följd. Om man ser till helheten är det bäst att ha miljövänlig elproduktion i Sverige. Vilken typ av elproduktion vi bör satsa på avgörs av vad vi menar med miljö och vad som är ekonomiskt försvarbart. Ett starkt alternativ som vi för närvarande har att tillgå är vindkraften. Av miljövänliga alternativ är förnybara energikällor – biobränsleanläggningar och vindkraftsanläggningar – de enda tänkbara för storskalig produktion, med dagens teknik.
Fortfarande lever många kvar i förställningen att vindkraftverk är små och ineffektiva. Men så är det inte. Dagens vindkraftverk är mycket effektiva och kan producera 3 MW. Planer finns att inom några år leverera maskiner som producerar upp till 5 MW.
3 MW motsvarar 4–5 motorer till stora lastbilar, ca 2 200 hästkrafter. Skillnaden är att denna jättemotor inte drivs av diesel utan av vinden. Det ger inga avgaser, inget sot, inga oljetransporter som kan förorena naturen.
Vindkraften är ärlig så tillvida att alla negativa sidor är synliga. Det går inte att negligera att vindkraftverk syns på relativt långt håll och alltså har en viss påverkan på landskapsbilden. Det finns många människor som anser att detta är en negativ påverkan, men det finns även många människor som tycker att vindkraftverk är ett spännande inslag i naturen och till och med anser att de är vackra. Oavsett vad man tycker om utseendet på vindkraftverk bör man hålla i minnet att vindkraften är det enda kraftslag där markutnyttjandet helt kan återställas. När den dagen eventuellt kommer då vi har hittat andra miljövänliga energikällor och vi ska ta vindkraftverken ur drift, kan verken bara demonteras. Det kommer inte att finnas märkbara spår i naturen där verksamheten har funnits.
Regeringen och Energimyndigheten har tittat på möjligheterna till en storskalig satsning på utbyggande av vindkraft och även tagit fram planeringsmål. Regeringen har uttalat sig positivt om en vindkraftsutbyggnad. Det skulle skapa många nya arbetstillfällen i landet. Om vi jämför med Danmark som för närvarande genomför en storsatsning på vindkraftsutbyggnad så ser vi att det sysselsätter 25 000–30 000 människor och ger miljardintäkter till landet. En snabb och kraftfull satsning på vindkraft i Sverige skulle förbättra konjunkturen och ge många arbetstillfällen på samma gång som vi förbättrar våra chanser att nå koldioxidmålet som EU:s miljöministrar har satt upp. Dessutom minskar risken för energibrist.
Vindkraften betalar idag mest fastighetsskatt av alla anläggningar för elproduktion. Skattemyndigheten debiterar fastighetsskatt enligt fastighetsdeklarationen ”Elproduktionsenhet som avser värmeverk etc ...”. I samma blankett rekommenderar RSV att vindkraftverk i detta sammanhang beskattas dubbelt så hårt som kondenskraftverk (6 400 kr mot 3 200 kr per kW installerad effekt).
En överslagsberäkning visar att mellan åtta och tio procent av intäkterna av vindkraftsproduktionen går direkt till fastighetsskatt. Motsvarande överslagsräkning för ett kondenskraftverk visar att knappt två procent av dess produktion går till fastighetsskatt. För en gasturbin är siffran jämförelsevis ännu lägre. Varför vindkraften ska missgynnas på detta sätt är svårt att förstå. I synnerhet efter vad regeringen nyligen sagt om att man bör satsa på vindkraft.
Det bör därför utredas om det är rimligt att vindkraftverk skall beskattas på det sätt som här har redovisats.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Birgitta Sellén (c) |
Sven Bergström (c) |