Motion till riksdagen
2001/02:N301
av Agne Hansson (c)

Utlokalisera statlig verksamhet till Kalmar län


Sammanfattning 

Kalmar län är det län i landet som har lägst andel statlig verksamhet. Alla bör ha lika tillgång till statlig service. Den statliga verksamheten bör därför vara mer spridd över landet. Statsmakterna bör vid ny- eller omorganisation av myndigheter utlokalisera statlig verksamhet till Kalmar län. Turistdelegationen bör omlokaliseras till Borgholm, Statens naturvårdsverk till Kalmar, Svenskt kärnbränsle AB till Oskarshamn, Arkivet för ljud och bild till Hultsfred och Kriminalvårdsstyrelsen till Västervik.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utlokalisering av statlig verksamhet till Kalmar län.

Motivering

En jämnare fördelning av den statliga verksamheten är angelägen såväl av regionalpolitiska rättviseskäl som i fråga om närhet och tillgång till den service som statens verksamhet företrädesvis står för.

Enligt riksdagens regionalpolitiska beslut ska varje ny myndighets lokalisering prövas ur ett regionalpolitiskt perspektiv. Enligt arbetsmarknadsutskottets betänkande 1987/88:13 ska i första hand skogslänen och i andra hand sydöstra Sverige och Sjuhäradsbygden komma i fråga när det gäller lokalisering av statlig verksamhet, ett beslut som riksdagen senare vid flera tillfällen upprepat. Lokalisering till Kalmar län ska således, enligt av riksdagen fattade beslut, ha högsta prioritet vid en sådan prövning.

Vid en granskning av hur lokaliseringen utanför Stockholm av nya myndigheter har skett sedan riksdagens regionalpolitiska målsättning lagts fast är nedslående. Av 31 nya myndigheter som tillkommit sedan 1995 har endast 4 lokaliserats utanför Stockholm, Göteborg och Uppsala. Dessa fyra har lokaliserats till Kristianstad, Umeå, Norrköping och Sundsvall. Det är således hög tid att uppfylla målsättningen om en decentraliserad lokalisering av nya myndigheter i landet och likaledes att följa den av riksdagen fastlagda prioritetsordningen.

Det finns en rad starka skäl som talar för Kalmar län. Utöver den av riksdagen uttalade målsättningen vid utlokaliseringar där Kalmar län ska prioriteras är Kalmar län det län i landet som i jämförelse med andra län har den lägsta andelen statlig verksamhet. Andelen i Kalmar län är 2,8 procent. Genomsnittet för riket är 6 procent. Stockholms län har 7,6 procent, Uppsala 13,0 procent och Norrbotten 9,5 procent. Om Kalmar län haft samma andel som riket skulle det funnits ytterligare 3.200 statliga arbetstillfällen i länet.

Informationsteknikens utveckling möjliggör nu lokaliseringar av verksamheter till de regionalpolitiskt högst prioriterade delarna av landet på ett sätt som tidigare föreföll otänkbart. De möjligheterna har, som ovan nämnts, ännu inte tagits tillvara.

Det är många som uppskattar närheten till naturen och vill slippa storstadens trängsel. Men politiken är inriktad på att få tillväxt i de stora städerna. Det behövs en ny politik som skapar tillväxt och utveckling i hela landet. Utlokalisering av verksamhet är därför en viktig åtgärd som bör gå hand i hand med användningen av ny informationsteknik, moderna kommunikationer och hänsyn till miljö och människor för att skapa livskraft i hela landet.

När nu utfallet av lokalisering av nya myndigheter är så dåligt och regeringen inte efterlevt riksdagens beslut bör också omlokalisering tillgripas. En omlokalisering av Turistdelegationen – den statliga myndigheten för strategier, statistik och samordning inom svensk turism – till Borgholm bör prövas. I övrigt bör Statens naturvårdsverk omlokaliseras till Kalmar, Svenskt kärnbränsle AB till Oskarshamn, Arkivet för ljud och bild till Hultsfred och Kriminalvårdsstyrelsen till Västervik.

Stockholm den 4 oktober 2001

Agne Hansson (c)