Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om antalet kvinnor i statliga bolagsstyrelser.
Sverige hålls i många utländska rapporter som ett föredöme när det gäller jämställdhet mellan kvinnor och män. Det är uppenbart att svenska kvinnor har nått långt inom många samhällsområden, i alla fall i internationell jämförelse. Det är sällan Sverige kritiseras i fråga om jämställdhet, men nu konstaterar FN:s granskningskommitté för jämställdhetsfrågor i sin rapport om Sverige, att det fortfarande finns alldeles för få kvinnor på ledande poster inom det privata näringslivet. Det är en fråga som diskuterats med jämna mellanrum i samband med bolagsstämmor, men uppenbart går utvecklingen inte framåt på denna punkt. Det är anmärkningsvärt, inte minst med tanke på att i västliga industriländer som i övrigt hyllas av svenskt näringsliv tycks andelen kvinnor på sådana poster vara betydligt större än i Sverige. Detta är också anmärkningsvärt ur den synpunkten att det privata näringslivet anser sig ha råd att avstå från den kompetens som dagens kvinnor i Sverige har.
Riksdag och regering har bara begränsade möjligheter att påverka denna brist på jämställdhet. Genom lagstiftning kan man skapa förutsättningar för kvinnor och män att kunna kombinera ett utvecklande yrkesliv med barn och familj. Dessutom kan man påverka attityderna i samhället på olika sätt. Regeringen kan dessutom i konkret handling visa att man går från ord till handling, då det finns ett stort antal statliga bolag, där regeringen tillsätter styrelsen.
En genomgång av aktuella uppgifter sommaren 2001 visar att i 43 av staten helägda bolag hade fem en kvinna som ordförande och resten – 38 stycken – en man på den posten. Av sammanlagt 330 personer i bolagsstyrelserna var bara ca 30 % kvinnor. I denna uppgift ingår inte arbetstagarrepresentanterna. Visserligen har regeringen under den senaste tiden försökt att skapa en mer balanserad sammansättning i bolagsstyrelserna, men mycket återstår att göra. Det finns fortfarande bolag som helt saknar kvinnor i styrelser eller där det finns bara en eller två kvinnor. Till dem hör exempelvis Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag och Vattenfall, vars verksamhet i hög grad påverkar svenska kvinnors liv. Detta är självklart oacceptabelt. Det är endast Apoteket och Dramaten som anses beröra kvinnor i en så stor omfattning att de utgör hälften i dessa bolagsstyrelser.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Susanne Eberstein (s) |
Kerstin Kristiansson Karlstedt (s) |