Motion till riksdagen
2001/02:N292
av Erik Arthur Egervärn (c)

Nätavgifter för anslutning av vindkraft


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär hos regeringen en utredning för att tillgodose synpunkterna avseende orättvisa nätavgifter.

Motivering

Enligt nuvarande ellag, som när det gäller vindkraft är skriven för betydligt mindre vindkraftverk än de som planeras och byggs i dag, är nätägaren skyldig att gratis ta emot och vidaredistribuera vindkraften. Det gick bra så länge vindkraftverken var små och elproduktionen kunde förbrukas lokalt.

I dag börjar de planerade vindkraftverken eller vindkraftparkerna att bli så stora att den producerade vindkraften inte kan förbrukas inom Jämtlands län, eftersom Jämtland redan har överskott på vattenkraft. Detta betyder att merparten av vindkraften måste skickas vidare söderut, vilket också stämmer bra med statsmaktens intentioner.

Problemet är bara det att i detta fall måste den lokale nätägare som ”drabbas” av en större vindkraftanläggning och inte själv har behov av vindkraften betala ”transportkostnaden” söderut, för denna kraft.

Det statliga företaget Svenska kraftnät som svarar för det gemensamma elstomnätet måste nämligen, för att kunna driva detta nät, ta betalt för all kraft som vidarebefordras via nätet.

Eftersom den lokala nätägaren enligt nuvarande lag inte får ta betalt av vindkraftsproducenten för kraften, men själv måste betala för vidaretransporten av kraften, blir det i stället de lokala elabonnenterna i Jämtland som får en höjd nätavgift.

Jämtkraft talar i dag om en lokal nätavgiftshöjning för varje elabonnent på kanske 500:- eller mer per år för den vindkraft som exporteras och förbrukas söderut. Detta bör snarast ändras så att dessa kostnader betalas av elförbrukaren söderut eller delas solidariskt inom landet. Den får inte enbart drabba den lokalbefolkning som dessutom upplåter sin natur för dessa vindkraftverk.

Ellagen – som i detta avseende inte kan uppfattas annat än oetisk – bör snarast ändras så att den blir mer rättvis och inte drabbar lokalbefolkningen där vindkraften produceras.

Om vindkraften skall nå den framgång som statsmakterna önskar är det dessutom viktigt att lokalbefolkningen får någon bonus, kanske i form av en lämpligt utformad kommunal skatt, på vindkraften så att både producenter och kommuner kan bli vinnare på vindkraften och att vindkraften inte enbart blir ett ingrepp i naturen som dessutom leder till höjda kostnader.

Stockholm den 4 oktober 2001

Erik Arthur Egervärn (c)