Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om mantalsskrivning av gifta i syfte att öka rörligheten på arbetsmarknaden.
Regeringen skriver i propositionen att man avser att tillsätta en utredning med uppdrag att göra en översyn av de rörlighetsstimulerande medlen inom arbetsmarknadspolitiken. Man ska också överväga möjligheten att främja tillgången till nyckelpersoner i mindre lokala arbetsmarknadsregioner.
Tillgång till kvalificerad arbetskraft är en av de viktigaste förutsättningarna för att uppnå en framtida tillväxt inom de mindre lokala arbetsmarknadsregionerna. En av arbetsmarknadspolitikens viktigaste uppgifter är också att främja rörlighet.
Men då måste man se över bestämmelserna för mantalsskrivning av makar!
Låt oss ge ett exempel:
Hustrun är kommunchef och som kommunstyrelsens chefstjänsteman förväntas hon (och därmed även hennes man) bo i sin kommun. Mannen får inte det kvalificerade arbete han förväntar sig i den lilla kommunen, men däremot i kungliga huvudstaden. När han yrkar avdrag för ökade levnadsomkostnader, får han ett brev från skattemyndigheten, där man för att kunna bedöma skäligheten i yrkandet, vill ha svar på ett antal frågor:
Vilka hinder fanns för att familjen skulle kunna flytta med er till den nya verksamhetsorten?
Vad har ni respektive er maka gjort för att undanröja detta hinder?
Vad har ni konkret gjort för att er maka ska få arbete på er verksamhetsort, respektive för att få familjebostad på er verksamhetsort?
Det är lätt att förstå hustruns ilska! Vad har han gjort för att hon ska få jobb – rena 1800-talet, minst sagt. Vad skulle Jämo ha sagt?
Bortsett från själva uppträdandet från skattemyndigheten, tycker vi att nuvarande regler är olyckliga om man vill att även små arbetsmarknadsområden ska kunna vara ett alternativ. Det behövs inte särskilt långt driven specialisering av yrkesroller hos två makar för att en liten arbetsmarknad inte ska kunna erbjuda alternativ för båda. Man förutsätts söka jobb där båda kan bo tillsammans, vilket i praktiken innebär att de stora arbetsmarknaderna är enda alternativet.
Stockholm den 17 oktober 2001 |
|
Carin Lundberg (s) |
Lars Lilja (s) |