Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utbyggnad av naturgasnätet i Sverige.
På vår tids alltmer globaliserade marknad är produktionskostnader och andra förutsättningar helt avgörande för var ett företag placerar sin verksamhet. Även svenska företag väljer i allt högre grad att förlägga sin produktion utanför Sveriges och Nordens gränser. Nyetablering sker i de områden där produktionsfaktorerna är mest gynnsamma. Stora delar av den svenska basindustrin är exempelvis mycket energiintensiv och därmed starkt beroende av tillgången och priset på energi och el. På kort sikt kan den svenska produktionen hålla den utländska konkurrensen stången trots höga energikostnader och begränsat utbud av bränslen, men för en långsiktigt trygg lösning måste förutsättningarna för att driva energiintensiv industri i Sverige förbättras.
I Syd- och Västsverige har tillgången på naturgas via naturgasnätet bidragit till att stärka konkurrenskraften. I denna del av Sverige används naturgas i samma utsträckning som i övriga Europa. Därmed har villkoren jämfört med utlandet utjämnats. I de 26 svenska kommuner som har tillgång till naturgas ligger användningen idag på en europeisk nivå med cirka 20 procent av den totala energiförbrukningen.
Övergången till naturgas har resulterat i märkbara miljövinster i både Göteborg och Malmö. Miljöfördelarna med naturgas har uppmärksammats av EU som ett led i unionens mål att uppfylla Kyotoprotokollets krav på sänkta koldioxidutsläpp. Även svensk forskning visar på att en övergång från olja och kol till naturgas är ett kostnadseffektivt sätt att uppfylla Kyotoprotokollet.
Naturgas kan användas i nästan alla industriprocesser. Enligt SOU 1999:115 har naturgas egenskaper som gör att den kan användas för att ”rosta, torka, svetsa, värma, koka, indunsta, härda, smälta och bränna”. Men tillgång på naturgas stärker inte bara industrins konkurrenskraft, utan tillför samhället möjligheter att effektivisera energianvändningen och minska utsläppen. Naturgas kan ersätta kol och olja i kraft- och värmeproduktion och ersätta bensin och diesel genom utbyggnad av fordonsgasanvändning.
Den mellansvenska industrin efterfrågar naturgas. I många fall kan naturgas användas direkt i produktionsprocessen och som råvara. Renheten hos naturgasen medför väldigt lågt slitage på maskiner. Att gasen är ren gör den särskilt lämplig i livsmedelsindustrin. Bevisen på fördelarna med naturgas är alltså många, men ett stort problem kvarstår i Mellansverige – tillgången.
Försörjningen av Mellansverige med gasformiga bränslen måste idag ske med väg- och tågtransporter. Förutom att denna distributionsform är dyr är den i sig miljöförstörande och riskfylld. En naturgasledning till övriga Sverige skulle göra distributionen av gasformiga bränslen säkrare och mindre miljöstörande. Det är också möjligt att i samma ledning distribuera biogas som produceras lokalt genom rötning av avfall. Utbudet av energialternativ i Mellansverige skulle breddas om naturgasnätet byggdes ut; därmed skulle energikonsumenternas ställning stärkas.
Industrins betydelse för sysselsättningen och välfärdssamhället går inte att överskatta. Industrin är till stor del belägen utanför storstadsområdena, i gles- och avfolkningsbygd, vilket ger den än större vikt för dessa regioners fortlevnad och utveckling. För en långsiktigt hållbar energiförsörjning, en stärkt konkurrenskraft för Sveriges industri och en bättre miljö bör naturgasnätet byggas ut till samtliga industri- eller befolkningstäta regioner i Sverige.
Stockholm den 28 september 2001 |
|
Helena Zakariasén (s) |
|
Lennart Axelsson (s) |
Inger Lundberg (s) |
Maud Björnemalm (s) |