Motion till riksdagen
2001/02:N242
av Caroline Hagström (kd)

Spridning av statliga verk och myndigheter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utlokalisering av statliga verksamheter till Stockholmsregionens ytterområden.

Spridning av statliga verk och myndigheter i Storstockholm

De statliga myndigheterna och verken har koncentrerats till Stockholm och dess innerstad. Viss decentralisering och utflyttning i landet av verksamheter har dock skett under de senaste decennierna av främst regionalpolitiska skäl. Vad som dock glömts bort är spridningen av verksamheter och arbetsplatser i Stockholmsområdet. Vissa exempel finns, som exempelvis NUTEK i Liljeholmen och Samhall i Tullinge, men dessa är lätträknade.

Inom Stockholms stad är det t.ex. tunt med statliga verksamheter i områden som Skärholmen, Rågsved, Skarpnäck, Tensta och Rinkeby. Likaså är statliga verksamheter – om man undantar universitetssatsningen – få i de södra kommunerna i Stockholmsområdet, såsom Huddinge, Haninge och Botkyrka.

Med dagens informationsteknik och kommunikationer vore det inte några större fysiska besvär att genomföra en tydlig decentralisering av statliga verksamheter från Stockholms innerstad till dess yttre stadsdelar och kommuner i kransområdet. Det skulle tjäna dubbla syften; För det första skulle det ge bättre förutsättningar för att avkontorisera innerstaden och få fler bostäder där vilket ger mer liv åt citykärnan. För det andra ger detta ökade arbetstillfällen i kransområdena i form av servicearbeten. Det kan också vara ett led i integrationsarbetet.

Den bostadsbrist som råder i Stockholm är mycket tydlig. Regeringens bidrag till att öka bostadsbyggandet har ju så här långt varit synnerligen misslyckat. Tvärtom förs en bostadspolitik som uppenbarligen hindrar bostadssökande från möjligheten att i rimlig tid och till rimligt pris kunna få en lägenhet. En konkret insats för avkontorisering av Stockholms innerstad till förmån för fler bostäder vore att ställa ytor som är möjliga att använda till bostäder till förfogande. Här har staten en konkret möjlighet att bidra till ”reclaim-the-city”.

Regeringen borde därför snarast genomföra en samlad utvärdering av vilka myndigheter och verk som kan lokaliseras till delar av Stockholmsområdet som ligger utanför stadskärnan.

Stockholm den 28 september 2001

Caroline Hagström (kd)