Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om UPA-uppdraget i framtiden.
IUC-verksamheten har visat sig vara ett efterfrågat och kostnadseffektivt instrument för att stödja små företags utveckling. Närmare 30 IUC finns utspridda från Malmö i söder till Kalix i norr. Statens stöd till IUC har utgjorts av beställda tjänster för uppsökande, produktutveckling och avknoppning, det s k UPA-uppdraget.
IUC-bolagen är initierade, etablerade och drivs ”underifrån” av de olika regionernas näringsliv. Den regionala förankringen som efterfrågas i sökandet efter ”framtidens näringspolitik” finns alltså. Regionernas näringsliv har själva valt denna plattform.
Fyra av varandra oberoende utredningar har samtliga visat på att UPA-uppdraget via IUC lett till konkreta resultat i form av nya jobb, räddade jobb, fler företag och starkare företag.
IUC-bolagen fungerar i ett inbördes nätverk så att de gemensamma pengar som ryms i UPA-uppdraget, för år 2001 30 miljoner, disponeras gemensamt och omfördelas internt till de IUC-bolag som på bästa sätt kan omsätta medlen. Om projekt ej fullföljs återförs pengar till uppdragsgivaren staten. Detta är ett mycket kostnadseffektivt sätt att bedriva näringslivsutveckling på.
IUC-konceptet lanseras för fullt i Europa. Nordirlands motsvarighet till Industridepartementet har uppmärksammat det som ”best practise for SME-development”.
I Frankrike har man uppmärksammat IUC-nätverket som en naturlig inkörsport till svenska småföretag. I Polen planerar man, med benäget bistånd från näringsminister Björn Rosengren, för att bygga upp ett liknande system.
Regeringens beslut beträffande IUC och UPA-uppdraget har hela tiden haft kort framförhållning. I ett mycket sent tidsskede har man fått besked om ett års förlängning av UPA-uppdraget, med planeringsproblem en gång i halvåret som följd. Det betyder att många produktutvecklingsprojekt och företagsetableringsprojekt har fått vänta eller helt anstå i avsaknad av politiska beslut. Kompetent personal försvinner också när man inte kan få besked om anställningen varar mer än två månader framåt i tiden.
Verket för näringslivsutveckling bildades den 1 januari 2001 genom en sammanslagning av NUTEK:s och ALMI:s verksamheter. Då fördes också uppgiften över till verket att via NUTEK göra beställningarna på UPA-uppdrag. Dessvärre har inte långsiktigheten ökat genom detta beslut. I budgetpropositionen finns inga medel anvisade och inga skrivningar om framtida förutsättningar.
Arbete med produktutveckling och avknoppning är processer som tar tid. Att arbeta kortsiktigt med bara några månaders framförhållning är otillräckligt då avnämare finns i näringslivet vilka har behov av långsiktighet. En tveksamhet om UPA-uppdraget överhuvudtaget ska fortsätta har funnits då utredning på utredning igångsatts för att utvärdera verksamheten. Trots mycket positiva utfall på utvärderingarna har inte ett klart kungörande om en fortsättning kommit.
Om såväl näringslivet som IUC ska våga och orka fortsätta arbeta med UPA-uppdrag måste verksamheten få en mer långsiktig form. Annars är risken stor att enbart den statliga aktören ALMI fortsättningsvis kan åta sig sådana uppdrag. Det är av oerhört värde att det finns flera aktörer som med regional förankring kan arbeta med UPA-uppdraget. Regeringen måste för det första tydliggöra att UPA-uppdraget ska fortsätta.
Här finns ju den regionala förankring i näringslivet som ständigt efterfrågas. Verket för näringslivsutveckling måste få tydliga direktiv och ekonomiska förutsättningar att upphandla UPA-uppdrag via IUC-nätverket gällande minst tre år framåt i tiden. Smärre förändringar kan naturligtvis ske i samband med varje budgetprocess, men anslagen måste specificeras budgetmässigt för tre år. NUTEK bör sedan kunna göra upphandling av UPA-uppdraget med varaktighet över flera år.
Stockholm den 28 september 2001 |
|
Maria Larsson (kd) |
Ragnwi Marcelind (kd) |