Motion till riksdagen
2001/02:N234
av Anne-Katrine Dunker och Patrik Norinder (m)

Turistnäringen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om statliga satsningar.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sänkta skatter.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommunikationer.

Bakgrund

Turistnäringen är mycket viktig för vårt land. Ändå är Sverige näst sämst i Europa på att locka internationella besökare. I Sverige utgör turismens andel av BNP 2,8 procent. Detta är flera procentenheter lägre än genomsnittet för övriga Europa.

Norge, Finland och Danmark avsätter tre gånger mer per capita till att främja turistnäringen än Sverige. Den svenska staten bör öka sin ekonomiska satsning till en nivå jämförbar med de viktigaste konkurrentländernas. Detta gäller för att locka hit fler utländska besökare och för att förmå fler svenskar att turista i sitt eget land. En sådan satsning bör betraktas som en investering som på sikt ökar intäkterna till staten och genererar nya arbetstillfällen. Det är också betydelsefullt att klargöra rollerna för alla inblandade och framför allt tilldela näringen det ansvar och de uppgifter som rätteligen hör hemma här.

Med en svag krona och en fin sommar har den senaste säsongen dock givit näringen ett välbehövligt tillskott.

Gävleborgs län

Turistnäringen är mycket viktig för hela vårt land men livsviktig för många små kommuner i Gävleborgs län. Det är dessutom en bransch som sysselsätter många ungdomar. Gävleborgs län har höga arbetslöshetssiffror och stor utflyttning. Men näringen får inte bli en räddningsplanka för vår region på de orter där industrier läggs ned utan den måste utvecklas på affärsmässiga grunder.

Skatter och avgifter

Beskattningen på arbete är hög i vårt land. Hotell- och restaurangbranschen tillhör de som trängs hårdast av våra höga skatter. Sänkta skatter på arbete är en förutsättning för tillväxt och välstånd. Utan sänkta skatter på arbete och företagande kommer den låga sysselsättningen i exempelvis Gävleborgs län att bli bestående och utflyttningen kommer att fortsätta.

Arbetsgivaravgifterna drabbar näringen hårt eftersom den är arbetskraftsintensiv. Branscher som använder mycket arbetskraft betalar mest i skatt.

Fastighets- och energibeskattningen ökar också kostnaderna för branschen. Hotell och restauranger måste likställas med övrig industri.

Förenklade regler

För att öka intäkterna för turistsektorn måste vi skapa rimliga villkor för våra tjänsteföretag. Man måste se till att utjämna de orättvisor som förekommer på marknaden. Lagar, skatter och regler är inte anpassade för dagens tjänsteföre­tag utan har sin grund i de stora etablerade industriföretagens behov.

Kommunikationer

Nästan 90 procent av turisterna i landet kommer med bil, och därför är vägarna en resurs som näringen är helt beroende av. Framkomligheten på länets vägar är mycket bristfällig på sina håll. Grundläggande för en fortsatt utveckling av turismen i Gävleborgs län är tillgången på goda och fungerande kommunikationer. Vissa järnvägssträckor har så kallade flaskproppar som orsakar stora förseningar. Ökade satsningar på landets kommunikationer är ytterst betydelsefullt.

Det behöver tas ett samlat grepp och en utveckling av s.k. incharter. Fler och fler väljer kortare semestrar, och tid är pengar.

Tillstånd till skyltning är ett annat stort problem för många av våra små företag på landsbygden. Det behövs en gemensam och tydlig policy för utveckling och förenkling av skyltning för vägtrafikanterna.

Framtidsgruppen

Framtidsgruppen har kommit med sina förslag, många bra och säkerligen efterlängtade av branschen, men mycket är tyvärr alltför storstadsfixerat. De stora delmålen är evenemang, med tyngdpunkten lagd på stora internationella sådana – för det finns knappast resurser i vårt län för affärsturism, något som inte heller kommer att öka turismen på vår landsbygd.

En samordning över länsgränser och mellan olika aktörer är av central betydelse. Det finns alltför många murar mellan kommuner, län och regioner som snarare försvårar framkomligheten än förbättrar den för besökaren. För att attrahera utländska turister måste helheten i landet säljas i första hand och inte lokala särintressen.

Stockholm den 2 oktober 2001

Anne-Katrine Dunker (m)

Patrik Norinder (m)