Motion till riksdagen
2001/02:N225
av Ingvar Eriksson och Liselotte Wågö (m)

Miljökonsekvensanalys av kärnkraftsavveckling


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till en bred miljökonsekvensanalys av vad den aviserade kärnkraftsavvecklingen innebär för miljön.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökade koldioxidutsläpp vid en kärnkraftsavveckling i Sverige.

  3. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om ny folkomröstning kring användandet av de svenska kärnkraftsreaktorerna.

Motivering

Den förtida avvecklingen av kärnkraften som regeringen, Centern och Vänsterpartiet ställer sig bakom leder till stora miljöförsämringar – inledningsvis främst i södra Sverige när Barsebäcksverket stoppas. En fortsatt avstängning av reaktorerna i Oskarshamn, Ringhals och Forsmark kommer att leda till mycket betydande försämringar för miljön på många håll i Sverige.

Att tvingas använda samtliga oljebaserade elproduktionsenheter i Sverige och att importera el från danska och andra länders kol- och oljebaserade elproduktionsenheter leder till ytterligare miljöbelastningar. Att vidare t.o.m. importera elkraft från östeuropeiska ”sämre” kärnkraftverk än de som regeringen vill stänga här hemma är direkt utmanande.

Sverige kan inte heller klara utställda mål för minskade koldioxidutsläpp vid en avveckling av kärnkraften. Regeringens reträtt i koldioxidfrågan Image: N225-3.jpg genom sitt krav att i EU få acceptans för att öka de svenska koldioxidutsläppen Image: N225-5.jpg underminerar förtroendet för Sveriges ambitioner på miljöområdet.

Nämnas kan att utsläppen av koldioxid – enbart på grund av stoppet av Barsebäcks ena reaktor – ökar med fyra miljoner ton per år (120 kg per sekund). Det rör sig om 10 000 ton extra koldioxid per dygn.

Vi anser att konsekvenserna för miljön av en förtida avveckling av kärnkraften i Sverige inte är tillräckligt klarlagda Image: N225-7.jpg varken på kort eller längre sikt. Därför anser vi att det finns mycket starka skäl att genomföra en bred miljökonsekvensanalys av kommande effekter för miljön av en kärnkraftsavveckling i Sverige i såväl det korta som det längre perspektivet. Denna miljökonsekvensanalys bör genomföras omgående och slutföras innan ytterligare avveckling av svenska kärnkraftsreaktorer får ske.

Kärnkraftens betydelse framhålls vid FN-konferenser. I ett öppet brev till världens regeringschefer, utdelat vid FN:s klimatkonferens i Bonn, framhåller 99 kärnkraftsproducenter från alla världsdelar vikten av att man i diskussionerna kring åtgärder för att motverka klimatförändringar medger att kärnkraften kan spela en betydande och positiv roll. Bland företag som undertecknat brevet finns t.ex. Foratom och World Nuclear Association.

En förtida avveckling av den svenska kärnkraften är varken av energipolitiska, samhällsekonomiska eller miljöpolitiska skäl ansvarsfull eller försvarbar.

Då det dessutom föreligger en klar opinion hos svenska folket mot en förtida avveckling av kärnkraften anser vi det helt fel att genomföra en avveckling. Mot denna bakgrund är det rimligt att svenska folket i ny folkomröstning får ta ställning till om befintliga svenska kärnkraftverk skall drivas så länge de är miljömässigt säkra och det är ekonomiskt motiverat.

Utformningen av den framtida energipolitiken måste enligt vårt sätt att se rimligen påverkas av de nya omständigheter som tillkommit efter folkomröstningen 1980. Exempel på sådana omständigheter är växthuseffekten, kärnkraftsreaktorernas tekniska livslängd, avregleringen av elmarknaden o.s.v.

Stockholm den 1 oktober 2001

Ingvar Eriksson (m)

Liselotte Wågö (m)