Motion till riksdagen
2001/02:N215
av Tanja Linderborg m.fl. (v)

Riskkapital


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att riskkapitalmarknaden har ett könsperspektiv vid fördelning av riskkapital.

Riskkapital – en jämställdhetsfråga

Jämställdhet är en fråga om demokrati och handlar om att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter att påverka och delta i samhällsutvecklingen. Kvinnorna är hälften och några till av befolkningen. Det är därför viktigt att kvinnor inte stängs ute från maktens boningar.

Tillgången till riskkapital avgör på ett direkt sätt om en affärsidé eller ett företag ska kunna utvecklas och på sikt bli en lönsam del i det svenska när­ingslivet, och tillgången styr därmed också vilka idéer och vilka företag som kommer att dominera en framtida näringslivsutveckling. Men enligt en undersökning som publicerades i Dagens Nyheter i augusti 2001 har andelen kvinnor som startar aktiebolag sjunkit från 24 procent 1993 till 7 procent 1998 efter att aktiekapitalnivån höjdes från 50 000 till 100 000. Artikelförfattaren visar att det är tillgången på kapital som främst ligger bakom kvinnors val av enskild firma som företagsform.

Vänsterpartiet anser att fördelningen av riskkapital är en betydelsefull motor i den utveckling och förändring som sker av näringslivet. Ovan redovisade siffror pekar dock på ett mycket allvarligt problem, eftersom ekonomiska resurser och möjligheter att delta i att styra utvecklingen i näringslivet till stor del undanhålls kvinnor. Därför är det av yttersta vikt att regeringen tar initiativ till åtgärder så att de aktörer som verkar inom riskkapitalmarknaden inte diskriminerar kvinnor.

Stockholm den 20 september 2001

Tanja Linderborg (v)

Charlotta L Bjälkebring (v)

Mats Einarsson (v)

Kenneth Kvist (v)

Peter Pedersen (v)

Tasso Stafilidis (v)