Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om träindustrin som framtidsbransch med Träteks, Institutet för träteknisk forskning, bistånd.
Den trätekniska industrin, sågverk, träindustrier och möbeltillverkare, består, som regeringen också säger i sin proposition, till största delen av små och medelstora företag. Verksamheterna finns spridda över hela landet. På mindre orter är de ofta de enda industrierna. Branschen sysselsätter ca 50 000 personer och genererar en vinst på ca 20 miljarder kronor till Sverige. Den högsta nettoexportintäkten beror delvis på att det är svensk skogsråvara som förädlas, en inhemsk, förnybar råvara vars användning är till gagn för miljön och ett uthålligt samhälle.
Nu är branschen inne i ett skede av strukturomvandling och satsning på förädling för att öka exporten, men också värdet på de produkter som exporteras. I denna utveckling är Trätek, Institutet för träteknisk forskning, Skellefteå, en av våra viktigaste resurser. Ett av skälen till Träteks speciella betydelse är att branschens små och medelstora företag har hårt bantade organisationer med begränsade möjligheter till egna insatser inom forskning och utveckling. Dessutom fungerar Trätek som en bro mellan akademisk forskning och praktisk tillämpning i industrin.
Idag står träteknisk forskning och utveckling inför en oviss framtid. Ändrade prioriteringar, och anslagsminskningar från olika statliga organ som Ireco och Vinnova, till långsiktig kunskapsuppbyggnad, industrirelaterad verksamhet för små och medelstora företag samt europeiskt forskningssamarbete medför att bl a svensk träindustriforskning monteras ned. Detta är mycket allvarligt för ett skogslän som Västerbotten.
Effekterna för Trätek innebär en halvering av verksamheten, men den stora negativa effekten ligger främst i utebliven utveckling eller avveckling av träindustrin i skogslänen. Det är därför viktigt att regeringen, i sitt arbete för hållbar tillväxt inom det nationella träklustret, räknar med Trätek och ser till att åtgärder vidtas snabbt, så att vi inte drabbas av effekten ”medan gräset växer, dör kon”.
Basnäringarna drar in 100-tals miljarder till Sverige i exportinkomster från mer eller mindre förädlade produkter. Hur ska vi i framtiden kunna höja eller behålla vår levnadsstandard och kunna satsa på nya tillväxtnäringar som IT och bioteknik om vi inte hänger med i den industriella teknikutvecklingen? Speciellt som det säkert dröjer innan dessa tillväxtbranscher kan fylla några större luckor i de svenska exportinkomsterna. Industriforskningsinstituten, och då särskilt Trätek, måste även i fortsättningen få möjligheter att fortsätta göra en värdefull insats.
Martinssons Trä och Norra Massivträ är exempel på företag i Västerbotten som förädlar träråvara till byggsystem. De har goda erfarenheter av samarbete med Trätek i samband med produktionsutveckling av bl a massiva träbjälklag som används till ett femvåningshus i Ursviken och i komvux nya lokaler i Skellefteå. De båda företagen anser att en offensiv satsning krävs, istället för en nedmontering.
Regeringen skriver i sin proposition att man avser att ge berörda myndigheter i uppdrag att utforma programmet för hållbar tillväxt inom det nationella träklustret tillsammans samt ansvara för genomförandet. Vi tar för givet att regeringen därmed också kräver att berörda myndigheter även ska ta sitt ansvar för regional tillväxt och inte bidrar till någon centralisering i någon form. Vi vill att instituten även i fortsättningen ska vara regionala. Trätek i Skellefteå har en unik kompetens och vi vill inte att den ska försvinna!
Träindustrin är en framtidsbransch som kan utvecklas positivt mot bättre produkter, större lönsamhet och fler anställda om produktion och forskning går hand i hand. Sverige är världens näst största exportör av sågade barrträvaror. 75 % av produktionen exporteras i de flesta fall utan högre förädlingsgrad. Vi måste utnyttja denna gigantiska utvecklingspotential!
Stockholm den 16 oktober 2001 |
|
Carin Lundberg (s) |
Rinaldo Karlsson (s) |