Motion till riksdagen
2001/02:MJ6
av Harald Nordlund och Lennart Kollmats (fp)

med anledning av skr. 2001/02:50 Hållbara Sverige - en uppföljning av åtgärder för en ekologiskt hållbar utveckling


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att låta Biologisk mångfald bli ett 16:e miljömål.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en fortsatt grön skatteväxling.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införandet av en skatt på avfallsbränning.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om energipolitiken.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökade insatser för att förbättra miljösituationen i och kring Östersjön.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om miljölots på fartyg som trafikerar Östersjön.

Inledning

Den enskilda människan är utgångspunkten för en liberal miljö- och naturresurspolitik. För oss liberaler är det självklart att miljöpåverkan av mänsklig verksamhet inte får överskrida det som är ekologiskt hållbart. Det innebär att vi har ansvar för att vårda jordens resurser för kommande generationer. Vår politik bygger på förvaltarskapstanken.

Hoten mot miljön har under de senaste decennierna till stora delar ändrat karaktär. Från att tidigare främst ha varit en fråga om synliga och omedelbara fabriksutsläpp med nationell eller regional påverkan har miljöproblemen kommit att bli mer globala och diffusa till sin karaktär. Det är tydligt att de största miljöproblemen – såsom klimatförändringar och förtunningen av stratosfärens ozonskikt – till stor del är globala och beror på människans levnadsmönster. En säkrad god livsmiljö i det globala perspektivet är en utmaning som delas av hela jordens befolkning.

Vi liberaler har en i grunden optimistisk syn på framtiden och en tilltro till varje generations vilja och förmåga att finna lösningar på sin tids problem och känna ett ansvar för kommande släkten. Vi har likaså en teknikvänlig syn på verkligheten. Genom tekniska framsteg har mänskligheten kunnat upptäcka flera miljöhot och i många fall också minskat dess inskränkningar. Vi menar att kopplingen mellan ekonomiskt tänkande och miljötänkande är en nödvändig utgångspunkt för det fortsatta miljöarbetet. Marknadsekonomin står inte i motsats till en förbättrad miljö, utan är tvärtom ett medel som, använt på rätt sätt, kan lösa många av dagens svåra miljöproblem. Det är mycket angeläget att fatta de beslut som omsätter den politiska retoriken till konsekventa och medvetna åtgärder som ger konkreta resultat i miljöarbetet. För att vi skall nå framgång i arbetet med att ställa om till ett hållbart Sverige krävs acceptans och medvetenhet av den enskilde individen. Härvid är det lokala Agenda 21-arbetet av central betydelse.

I skrivelsen Hållbara Sverige 2001/02:50 förs en rad exempel fram på vad som har genomförts för att driva Sveriges miljöpolitik mot ett mer hållbart samhälle. Från Folkpartiets sida menar vi att bilden av det svenska miljöarbetet måste kompletteras.

Den biologiska mångfalden

Den biologiska mångfalden är en förutsättning för människans överlevnad, men också en ständig källa till inspiration och rekreation. Att stoppa utarmningen av naturen, speciellt den biologiska mångfalden, tillhör de mest akuta utmaningarna som miljöpolitiken står inför idag. Den svenska floran och faunan är allvarligt hotade, vilket bidrar till att möjligheterna till naturupplevelser för vår och kommande generationer minskar. Skyddet av den biologiska mångfalden står också högt upp på Folkpartiets politiska miljödagordning.

Ett sätt att skydda naturskog och därmed den biologiska mångfalden är att undanta viss skogsmark från skogsbruket. För att en del av Sveriges sista naturskog skall kunna bevaras för kommande generationer menar vi att mer skog måste skyddas i reservat. Att bevara orörd natur, ostörda rekreationsområden och biologisk mångfald är därför viktiga mål för liberal miljö- och naturresurspolitik. Folkpartiet förordar i denna motion, liksom vi gjorde i vår motion med anledning av regeringens proposition Svenska miljömålen – delmål och åtgärdsstrategier (prop. 2000/01:65), att ett sextonde miljömål borde skapas om den biologiska mångfalden.

De tre miljömålen: Myllrande våtmarker, Levande skogar och Ett rikt odlingslandskap berör till stora delar värnandet av den biologiska mångfalden. Intill dess regering och riksdag fattat beslut om inrättande av ett sextonde miljömål om Biologisk mångfald kommer målen inom de ovan nämnda områdena i huvudsak att vara styrande för statens och kommunernas agerande. Det är Folkpartiets mening att värnandet om den biologiska mångfalden är så viktigt att den bör bli ett av de svenska miljömålen.

Naturens skönhet, rytm och ljud utgör en viktig del av vår livskvalitet och uthållighet. Naturvård handlar inte minst om att bevara och skydda naturvärden och mångfalden i naturen åt framtida generationer. Att öka möjligheterna till naturupplevelser är en central uppgift för den liberala miljöpolitiken. Vidare anser vi att fler områden skall ges kvalificerat skydd som naturreservat eller på annat sätt skyddas. Fler nationalparker och natur- och kulturreservat behövs för att skydda exklusiva natur- och kulturlandskap. Antalet Natura 2000-områden måste utökas.

Det är inom jordbruket den biologiska mångfalden hotas mest. Antalet rödlistade arter är högst inom de områden som har haft en ibland mångtusenårig hävd. Denna jordbruksmark är i lika hög grad en del av vårt kulturarv som de byggnader och konstverk vi värnar och vårdar. Redan idag borde de kvarvarande marginella resterna av vår mångtusenåriga jordbrukshistoria få ett permanent skydd.

Turism

I regeringens skrivelse påpekas att det övergripande målet med den statliga turistpolitiken skall vara att Sverige skall ha en hög attraktionskraft som turistland och en långsiktigt konkurrenskraftig turistnäring. Denna målsättning delar Folkpartiet. Vi liberaler vill dock i detta sammanhang lyfta fram värdet av naturturism. Intresset för att turista i naturen har under de senaste åren ökat, något vi välkomnar. I Europapolitiken och i den svenska politiken anser vi därför att naturturismen skall utgöra en viktig del av turistpolitiken.

Det lokala miljöarbetet

Som liberaler är vår utgångspunkt den enskilda människan. Vi vill ge individen ökat inflytande kombinerat med ansvar och respekt för andra och för kommande generationer. Grundtanken med det lokala Agenda 21-arbetet är att få individen mer involverad i det lokala miljöarbetet, vilket vi starkt välkomnar. För oss liberaler är det mycket viktigt att det lokala Agenda 21-arbetet inte betraktas som kommunala avfallshanteringsplaner. Lokala Agenda 21 är verkningslöst om inte individerna själva inser att ett förändrat levnadsbeteende är helt nödvändigt om vi skall kunna finna långsiktiga lösningar på dagens allvarliga miljöproblem.

Grön skatteväxling

Folkpartiet har sedan länge förespråkat ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken, och vi ställer oss positiva till principerna för en grön skatteväxling. Samtidigt är det viktigt att beakta industrins internationella konkurrenskraft och att miljöskatterna inte får leda till att företagen tvingas flytta sin verksamhet till andra länder. Det skulle i värsta fall kunna försämra miljön om miljökraven i dessa andra länder är avsevärt mildare än i Sverige. Genom att genomgripande växla skatt på arbete mot skatt på miljöförstöring förenas miljömålen med målen för den ekonomiska politiken.

Skatt på avfallshantering

Avfallsförbränning utgör en av de största källorna till dioxinbildning. Det finns all anledning att verka för andra hållbarare och miljövänligare alternativ för avfallshantering än förbränning. För att stimulera till avfallsminimering, materialåtervinning och biologiska metoder bör förbränningen av avfall beskattas. Folkpartiet föreslår därför en viktbaserad skatt på förbränning på samma nivå som dagens deponiskatt.

Energipolitiken

Målet med energipolitiken är att minska miljö- och strålningeffekterna av vår energianvändning så mycket som möjligt. Detta eftersträvar vi genom att styra utvecklingen mot förnybara energikällor samt genom energihushållning och energieffektivisering minska energiförbrukningen. Vi anser att en rationell energipolitik bäst främjas genom en fri energiproduktion. Staten skall uppställa krav beträffande hälsa, säkerhet och miljö och kontrollera att kraven uppfylls samt främja forskning och utveckling som syftar till att ersätta fossilbaserad energiproduktion. Staten skall inte förbjuda någon specifik teknik för energiproduktion om den uppfyller miljö- och säkerhetskrav. Den politiska styrningen av energiproduktionen måste förändras. Valet av energiproduktion skall inte träffas genom politiska beslut. Konsumentstyrning och marknadsekonomi skall råda inom de ramar miljökraven sätter. Det innebär att alla typer av produktionsanläggningar för energi skall tillåtas, förutsatt att de uppfyller generella krav på hälsa, miljö och säkerhet.

Det internationella miljösamarbetet

Liberaler är internationalister. I miljöpolitiken och i vårt eget miljömedvetande krävs ökad solidaritet med människor som lever under fattigare förhållanden. Vi måste sträva efter en miljöutveckling som gynnar hela världen. Bindande globala överenskommelser måste vidareutvecklas, liksom kunskaps- och tekniköverföring.

Som liberaler är vi starka anhängare av frihandel. Frihandel leder till effektivare hushållning med resurser, höjer välfärden och skapar resurser för att lösa miljöproblem. Den innebär också att miljövänlig teknik lättare kan spridas. Frihandel skapar också ökade möjligheter för utvecklingsländerna att själva förädla sina naturtillgångar och minskar därmed transportvolymerna. EU måste omedelbart avskaffa sina tullar mot de fattigaste utvecklingsländerna. EU är och kommer att vara ett mycket viktigt instrument för att lösa de gränsöverskridande miljöproblemen, och vi menar att EU har potential att bli världens bästa miljöorganisation.

Östersjöregionen

Miljöproblemen i Baltikum och övriga Öst- och Centraleuropa är mycket stora. Innanhavet Östersjön med dess unika ekosystem fortsätter att nedsmutsas genom utsläpp och läckage från berörda länder, och räknas som ett av de mest förorenade havsområdena i världen. Även vårt gemensamma luftrum tillförs utsläpp som starkt bidrar till försurning av våra skogar och marker. För att minska och på sikt kunna stoppa utsläppen kring och till Östersjön krävs gemensamma lösningar mellan berörda länder och samarbete över gränserna. Många viktiga steg har tagits i Östersjöstaterna för att minska utsläppen av miljöföroreningar. Bland annat har halterna av en del farliga miljögifter som PCB, DDT och lindan minskat, även om riskerna absolut inte får negligeras.

Men många svåra problem återstår att lösa. Vi är 85 miljoner människor som bor kring Östersjön och samtidigt som de omvälvande förändringarna i Östeuropa ger möjlighet att förbättra miljösituationen skapas nya miljöproblem i de växande ekonomiernas kölvatten. Några av de mesta akuta och allvarliga problemen, algblomning, miljögifter och övergödning, visar att balansen är rubbad. När det gäller utsläpp från jordbruk och industrier är dessa lika höga i dag som för tio år sedan. Om vi skall kunna rädda Östersjön måste jordbruket minska sina utsläpp. Stödsystemet för jordbruket måste ändras så att man inte premierar ett kemikaliefritt jordbruk. Det långsiktiga arbetet med att förbättra Östersjöregionen måste ha som syfte att förbättra naturmiljön, kulturmiljön och de sociala förhållandena runt Östersjön. Sekretariatet för Östersjörådet skall koordinera och initiera insatser för att uppfylla Agenda 21.

Folkpartiet vill införa ett krav som innebär att alla fartyg som trafikerar Östersjön skall ha miljölots. Införandet av miljölots är en del i arbetet att minska utsläppen av olja och miljögifter. För att det skall vara möjligt krävs att alla länder vid Östersjön har mottagningshamnar för förorenat vatten. Även i Skagerack, Kattegatt, Vänern, Vättern och Mälaren kräver vi liberaler olika åtgärder och sanktioner för att internationella konventioner verkligen skall efterlevas.

Stockholm den 28 november 2001

Harald Nordlund (fp)

Lennart Kollmats (fp)