Motion till riksdagen
2001/02:MJ514
av Gudrun Lindvall (mp)

Burhöns


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om modifierade burar.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om dispenser för burhöns.

Inledning

När djurskyddslagen antogs av riksdagen 1988 beslöts att inga hönor skulle sitta i bur efter 1998. Sedan backade den dåvarande jordbruksministern Annika Åhnberg och bestämde istället inte bara långa övergångstider utan också att burarna skulle få ersättas med – burar! De kallas inredda eller modifierade, men ger hönan lika små möjligheter till naturliga beteenden som de gamla. Skillnaderna på de gamla och nya är nämligen marginell. Tanken var att de nya burarna skulle ersätta de gamla efter 2003, men nu ger Jordbruksverket tillstånd för en fjärde dispensomgång för att hålla hönor i den gamla typen av bur. 921 000 hönor har buräggsproducenterna fått tillåtelse att stoppa in i gamla burar efter 2003 och ytterligare dispenser är inte behandlade av Jordbruksverket än.

Ge inga dispenser!

Ansvarig myndighet töjer och töjer på bestämmelserna för den grupp av äggproducenter som inte vill släppa hönsen fria. Detta missgynnar de äggproducenter som redan tagit riksdagens beslut på allvar och ställt om till golvhönshållning och kanske även givit hönorna möjlighet till utevistelse som i ekoproduktionen. Deras möjligheter att ta sig in på marknaden med ett djurvänligt alternativ har inte underlättats av burägg som producerats till lägsta möjliga pris. Dessutom med en otydlig märkning av äggen eftersom just buräggsproducenterna slipper krav på tydlig sådan. Det står inte BURÄGG på kartongen.

Det finns buräggsproducenter som söker dispens, som har grava anmärkningar på såväl djurhållning som annat. Att de och alla andra buräggsproducenter ska få fortsätta att hålla höns i små burar är orimligt. Upphör med dispensgivningen och ta lagen på allvar!

De modifierade burarna inga bra alternativ

Hittills finns kontrakt skrivna för en halv miljon hönsplatser i modifierade burar. Och detta trots att det finns stora brister från djurskyddssynpunkt med den modifierade buren. I den forskning som bedrivits i Sverige inom ramen för ny teknikprovning av modifierade burar visade det sig att hönorna inte alls använde de nya ”funktionerna”, det vill säga sittpinne, sandbad och värprede, i den utsträckning man kunde förvänta. En sittpinne ska inte sitta några centimeter ovanför golvet – den ska sitta högt. Det biologiska skälet för att använda sittpinne är inte att kröka fötterna utan för att komma utom räckhåll för rovdjur på marken. Sandbadet måste vara tillräckligt stort för att fungera och sandbadandet sker ofta i flock. Redet ska var undanskymt och tryggt, men var och en som har höns vet att i konkurrensen om ett bra rede är det den ranghöga hönan som tar för sig av det bästa. Här finns bara ett. ”Funktionerna” fungerar inte för hönsen för att tillfredställa deras basala behov, vilket var avsikten. Även om forskare anser att det ska fungera är det bara hönsen som vet hur höns vill ha det och eftersom de modifierade burarna inte fungerar borde de inte ha godkänts.

De dåliga resultaten av den nya teknikprovningen gjorde att hälften av ledamöterna i Jordbruksverkets referensgrupp för värphönshållning sade nej till godkännande av de modifierade burarna. I den gruppen sitter erfarna veterinärer med flera. Jordbruksverket valde att köra över sin kompetenta referensgrupp och godkände de modifierade burarna ändå. Det är alltså en från djurskyddssynpunkt mycket bristfällig konstruktion som nu säljs på den svenska marknaden och som ett antal producenter redan har installerat. Kritiken växer mot de modifierade burarna utomlands. Den holländske jordbruksministern har aviserat ett förslag med förbud mot dem och frågan har varit uppe till diskussion i både Tyskland och Belgien. När det gäller värphönsen ligger inte Sverige i framkant längre. Här är diskussionen hopplöst efter och utvärderingarna av ny teknik sker inte av kompetenta veterinärer eller etologer utan av agronomer. Det är beklämmande.

Framtidens djurhållning måste utgå från djurens behov. Förbjud modifierade burar, tillåt inte att ytterligare dispensomgångar ges och släpp hönorna fria.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 5 oktober 2001

Gudrun Lindvall (mp)