Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om begränsning av användandet av försöksdjur.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om alternativa metoder till djurförsök.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att minska antalet plågsamma djurförsök.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bindande föreskrifter för den etiska prövningen av djurförsök.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om obligatorisk märkning av djurtestade hygienprodukter och kosmetika.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige i EU bör verka för att märkning av djurtestade hygienprodukter och kosmetika blir obligatorisk i alla medlemsländer.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om användandet av djurförsök i grundskola och gymnasium.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av användandet av djurförsök på högskole- och universitetsutbildningar.
Med regeringens skrivelse 2001/02:48 ”Användning av försöksdjur” vill regeringen ge en fördjupad information om användningen av försöksdjur samt redogöra för det arbete som pågår för att begränsa försöksdjursanvändningen.
Vi kristdemokrater vill med anledning av denna skrivelse utveckla vår syn inom detta område och kommer också med ett antal konkreta förslag som vi anser saknas i regeringens politik.
Kristdemokraterna anser att människan har ett ansvar att värna om andra levande varelser och att hon skall ta väl hand om de djur hon har i sin vård och sörja för att dessa djur får leva ett så naturligt liv som möjligt. Utgångspunkten skall vara att stress, smärta och skador för djuren undviks så långt det är möjligt.
Kristdemokraterna menar att det är viktigt att den vetenskapliga forskningen inte hämmas, men att försöksdjursanvändningen bör minska och alternativa metoder användas där sådana finns. Framtagandet av alternativa metoder måste också främjas i syfte att minska antalet försöksdjur i forskningen. Detta bör ges regeringen till känna.
Enligt djurskyddslagen får djur endast användas för vetenskaplig forskning etc. om syftet med verksamheten inte kan uppnås med någon annan metod och djuren inte utsätts för större lidande än vad som är absolut nödvändigt.
Centrala försöksdjursnämnden, CFN, har på uppdrag av regeringen tagit fram förslag till tre olika kategorier som djurförsöken skall delas in i beroende på grad av påverkan eller påfrestning för djuren. Den tredje kategorin omfattar de plågsamma djurförsöken. Genom denna uppdelning i kategorier tros de plågsamma djurförsöken minska. Regeringen skriver att behovet av försöken som ingår i tredje kategorin ”förhoppningsvis” skall minska. Några förslag till hur detta skulle ske eller hur de plågsamma djurförsöken kan minska i antal framförs dock inte. Därför anser vi att regeringen snarast ger ansvarig myndighet i uppdrag att utarbeta en konkret åtgärdsplan som har till syfte att minska antalet plågsamma djurförsök. Detta bör ges regeringen till känna.
De djurförsöksetiska nämndernas uppgift är att pröva ansökningar om planerade djurförsök. Vid prövningen skall hänsyn tas dels till försökets betydelse, dels till lidandet för djuret. Nämnderna har ofta kritiserats, bland annat från riksdagen. Kritiken har riktats mot att nämnderna alltför lätt godkänner djurförsök trots att alternativa metoder finns, att det saknas en etisk debatt och att motsättningar bland nämnledamöterna försvårar arbetet.
CFN och Jordbruksverket har gemensamt utarbetat en åtgärdsplan för att förstärka djurskyddet för djur som ingår i testverksamhet, där de påtalar vikten av att ytterligare reducera de plågsamma djurförsöken och att en undersökning bör genomföras för att ta fram tydligare bedömningsgrunder vid den etiska prövningen för smärta och annat lidande.
I åtgärdsplanen efterlyses också bindande föreskrifter som delvis skall ersätta nuvarande allmänna råd om handläggningen av ärenden vid den etiska prövningen av djurförsök.
Regeringen bör ta CFN:s och Jordbruksverkets synpunkter under beaktande och återkomma med förslag i den riktning som anges ovan. Detta bör ges regeringen till känna.
I skrivelsen redogörs för att det inom EU pågår behandling av ett förslag om förbud mot djurtester på hygienprodukter och kosmetika. Kristdemokraterna har under flera år verkat för ett förbud mot djurförsök vid framtagande av dessa produkter och menar att ett sådant förbud bör kunna införas.
Enligt CFN används i dag inga försöksdjur för utveckling och testning av hygienprodukter och kosmetika i Sverige. Detta innebär dock inte att den svenska marknaden är befriad från dessa produkter då import och saluförande är tillåtet.
Konsumenternas medvetenhet och intresse ökar för produkter som har framställts utifrån djurhållningsmässigt goda förhållanden, men det är i dag svårt att veta vilka produkter som har testats på djur. För att konsumenterna skall kunna göra sina val och etiska ställningstaganden krävs god information om de varor som finns på marknaden. Det är därför viktigt att en varas förpackning ger tydlig information om huruvida framställningen av en produkt har inneburit djurförsök.
Många produkter märks i dag enligt olika märkningssystem. Vissa av dessa är frivilliga medan andra är obligatoriska. Kristdemokraterna kräver nu att Sverige inför en obligatorisk märkning av produkter som har testats på djur, samt att Sverige i EU verkar för att en sådan märkning blir obligatorisk i alla medlemsländer. Detta bör ges regeringen till känna.
Frågan om djurförsök i utbildningssammanhang har vid flera tillfällen behandlats av riksdagen. Redan 1978 beslutade regeringen om en begränsning av djurförsöken. Målet skulle nås bland annat genom att främja utvecklingen av alternativa metoder. Trots besluten om en omläggning av djurförsökspolitiken förekommer fortfarande djurförsök i stor omfattning.
Enligt betänkandet Djurförsök (1998:75) finns det i dag goda alternativ till djurförsök på alla nivåer inom utbildningsväsendet och därför utrymme att minska antalet djurförsök i utbildningen. Utredaren föreslår bland annat att djurförsök endast skall tillåtas på grundskole- och gymnasieskolenivå om det sker i syfte att träna och utbilda elever att handskas med djur, t.ex. i vissa yrkesinriktade utbildningar, såsom djurvårdarutbildning.
I likhet med utredningen menar Kristdemokraterna att användningen av försöksdjur måste begränsas inom alla områden och att djur inte skall användas i utbildning på grundskole- och gymnasieskolenivå om det inte rör särskilda yrkesinriktade utbildningar. Detta bör ges regeringen till känna.
Förhållandevis få djur används på grundskole- och gymnasieskolenivå. Den största användningen förekommer inom universitets- och högskoleutbildningar. Målsättningen är att minska antalet djurförsök, men så länge de förekommer måste studenterna erbjudas alternativa metoder i sin utbildning.
Både CFN och Jordbruksverket har framhållit behovet av en översyn av användningen av försöksdjur inom undervisningen på högskola och universitet, vilket Kristdemokraterna instämmer i. Detta bör ges regeringen till känna.
Elanders Gotab, Stockholm 2001
Stockholm den 12 november 2001 |
|
Caroline Hagström (kd) |
|
Ulf Björklund (kd) |
Ester Lindstedt-Staaf (kd) |
Mikael Oscarsson (kd) |
Johnny Gylling (kd) |
Tuve Skånberg (kd) |
Lars Gustafsson (kd) |
Magnus Jacobsson (kd) |
Ulla-Britt Hagström (kd) |
Annelie Enochson (kd) |
Harald Bergström (kd) |