Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lokalt och regionalt inflytande över strandskyddet.
Nationella beslut ämnade att skydda natur och miljö och tillförsäkra alla medborgare lika rättigheter upplevs ibland på lokal nivå som kontraproduktiva.
Exempel på beslut som i Norrbotten upplevs på detta sätt är miljöbalkens regler om strandskydd.
Naturvårdslagens och numera miljöbalkens regler om strandskydd är väl grundade. För samhället är det av grundläggande betydelse att inse och erkänna att stränderna har mycket stor betydelse både för det rörliga friluftslivet som för fritidsboende. Vi instämmer också helt i det som lagstiftningen syftar till, att mark inte får tas i anspråk på sådant sätt att allmänheten hindras eller avhålls från att beträda strandskyddat område.
Förhållandet mellan fritidsboende och friluftsliv i fråga om stränder är väsentligt olika i olika delar av landet. Den generella tillämpningen av lagstiftningen kan av den anledningen få oönskade konsekvenser, både för enskilda medborgare och för den kommunala fysiska planeringen i typiska glesbygdskommuner. Ett båthus på västkusten och ett i inlandet är två helt olika anläggningar, både beträffande funktion och utseende.
Vi vill hävda att allmänhetens tillgång till stränder för rörligt friluftsliv kan tryggas på ett bra sätt samtidigt som fritidsbebyggelse inom 100 meter från stränderna tillåts i större omfattning. I flera norrländska inlandskommuner kan en stor del av fritidsbebyggelsen tillåtas inom 100 meter utan att strandskyddets syfte mätbart påverkas.
Vad vi vill fästa uppmärksamheten på är att strandskyddet är generellt och inte regionalt anpassat. Samma principer kan strikt användas i Stockholms skärgård, på västkusten, i fjällvärden och i Pajala kommun, trots att verkligheten, behoven och förutsättningarna och förhållandena är helt olika. Det enda som är gemensamt är att det är stränder.
Stockholm den 5 oktober 2001 |
|
Kristina Zakrisson (s) |
|
Birgitta Ahlqvist (s) |
Lars U Granberg (s) |
Lennart Klockare (s) |
Monica Öhman (s) |