Motion till riksdagen
2001/02:MJ487
av Siw Wittgren-Ahl och Eva Johansson (s)

Härdigt växtmaterial


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att konsumentövervakning av trädgårdsprodukter – främst av växter – jämställs med övervakning av andra konsumentprodukter.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att det med anledning av landets skiftande klimatzoner bör skapas former för utvecklingsarbete och försöksodling som underlag för härdighets‑ och kvalitetsangivelser på växtmaterial för fritidsodling och offentliga planteringar.

Motivering

I Sverige finns 2,5 miljoner privata trädgårdar och 50 000 hektar parkmark och liknande planteringar kring bl.a. flerbostadshus. Årligen köps träd, buskar och andra utomhusväxter för i storleksordningen 2,5 miljarder kronor. Trädgårdar och parker är en viktig del av livsmiljön för många människor, främst bland dem som bor i tätorterna.

Växter för trädgårdar och olika sorters planteringar är en varugrupp vars betydelse ofta förbises. Det är exempelvis viktigt att inköpta växter utvecklas väl i olika delar av landet. Lämpligt val av växter bidrar till värdet av trädgårdar och andra planteringar och minskar kostnaderna för att ersätta växter som inte klarat klimat och växtplats.

Längre tillbaka odlades trädgårdsväxter till stor del i lokala plantskolor, vilket bidrog till att lokalanpassade växter kunde köpas. Såväl enskilda som statliga insatser gjordes för att följa upp, värdera och utveckla växternas kvalitet. Till detta bidrog trädgårdsskolor, statligt stöd till växtförädling, botaniska trädgårdar, experimentalfältet vid Frescati, SJ:s satsning på parker kring järnvägsstationerna o.s.v. Så småningom samlades dock försöksodlingar och förädling till Lantbrukshögskolan som övergick i Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

I dag har handeln med park‑ och trädgårdsväxter, liksom med andra varor, i hög grad internationaliserats och konkurrensutsatts. Den kontroll som fram till mitten av 1990‑talet fullgjordes av Statens jordbruksverk har till stor del upphört liksom den provodling som längre tillbaka skedde inom SLU. Resultatet har blivit tilltagande problem att med säkerhet kunna köpa växter lämpade för svenska odlingsförhållanden. De stora professionella inköparna – exempelvis parkförvaltningar – kan till stor del fortfarande klara att köpa lämpliga växter medan privata konsumenter fått allt svårare att orientera sig inom det stora utbudet av växter av varierande kvalitet och lämplighet för svenska klimatförhållanden. Ett avgörande problem är att kvalitetsbedömningen kräver provodling av nya växtslag och stickprovsvis provodling av det aktuella utbudet i olika delar av landet.

Problemen har uppmärksammats såväl inom berörda branscher som bland företrädare för konsumenterna. Samarbete förekommer mellan SLU, svenska plantskolor och konsumentföreträdare, men resurser saknas främst för den nödvändiga provodlingen sedan provodling nästan helt upphört inom SLU.

Stockholm den 5 oktober 2001

Siw Wittgren-Ahl (s)

Eva Johansson (s)