Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag till ändringar i djurskyddslagen som innebär att icke-domesticerade djur inte skall få hållas i djurparker eller liknande anläggningar om det huvudsakliga syftet är offentlig förevisning av djuren.
Riksdagen begär att regeringen gör en översyn av reglerna för hur djur skall hållas i djurparker och liknande anläggningar mot bakgrund av att reglerna i dag inte garanterar djuren de möjligheter till ett naturligt liv som de borde ha rätt till.
Djur i djurparker hålls oftast i miljöer som är onaturliga för dem. Den instängda tillvaron kan leda till sjukliga beteenden som gör att djuren skadar sig själva och andra. Även i de mest välfungerande djurparker lever djuren knappast i normala sociala grupper. De onaturliga miljöerna är ofta mycket begränsade och hindrar i stor utsträckning djurs naturliga beteenden, som att flyga, springa, jaga, klättra eller att själva välja vilka djur de vill umgås med.
Många av de djur som hålls i djurparker rör sig över mycket stora områden. Ett exempel är järven, som är ett av de stora svenska rovdjuren och normalt har mycket stora revir. Ynglande järvhonors revir uppgår till 100–200 kvadratkilometer medan hannarnas är mångdubbelt större och överlappar flera honors revir. Trots detta kan järvar stängas in i djurparker på en yta som är långt mycket mindre och dessutom tillsammans med andra djur trots att järven i normala fall lever som solitär. Samma sak som gäller för järven gäller för ett stort antal andra arter.
För fåglar som är instängda i djurparker framstår frihetsberövandet ännu tydligare som en allvarlig inskränkning på möjligheten till ett naturligt beteende. Att se en stor rovfågel sitta instängd i en voljär, där den knappt hinner börja flyga innan den når en vägg, är upprörande. Det är nämligen mycket långt ifrån den naturliga miljö, spanande högt upp i himlen eller sittande i toppen på ett högt träd, där man är van att se den i sin frihet.
Djurens instängdhet kan leda till sjukliga beteenden, som t.ex. att de skadar sig själva. En vanlig syn när djuren har blivit understimulerade av att vistas i onaturliga miljöer i fångenskap, är ett upprepande av samma rörelser gång på gång. Detta tyder på att de har drabbats av den s.k. djurparkssjukan ”Zoochosis”.
Orsaken till att vi håller djur i djurparker är i första hand att visa upp djuren för besökare. Det är dock tveksamt om det är ett acceptabelt skäl för att utsätta djur för det lidande som det innebär att berövas sin frihet till ett naturligt liv. Det finns dessutom för oss alternativ som kan vara väl så stora naturupplevelser och ge minst lika stor kunskap om våra vilda djur. Ett bra alternativ till att besöka djurparker är ekoturism där man får möjlighet att uppleva djuren i sin egen miljö även om det kanske inte leder till att man får se en varg eller en elefant. Men upplevelsen av att röra sig i skogen och få se spår efter vargen eller vara ute i djungeln och få se lämningar efter elefant eller till och med känna lukten efter elefanterna kan ändå vara en långt mycket större naturupplevelse än att se samma djur instängda i en djurpark. Om man dessutom kombinerar dessa naturupplevelser med en utställning eller föreläsningar om de vilda djur man spårar i skogen, kan det ge långt mycket större förståelse och kunskap än vad en djurpark oftast förmedlar. Ett bra exempel på detta är Rovdjurscenter i Ekshärad som har en utställning om våra fyra stora rovdjur och ordnar exkursioner i deras naturliga miljö.
Mot bakgrund av de problem som djurhållning i djurparker innebär och att det finns alternativ till att förmedla kunskap och förståelse om de vilda djuren på andra sätt, så är det vår uppfattning att icke-domesticerade djur inte bör få hållas i djurparker om det huvudsakliga syftet är att visa upp dem för djurparkens besökare. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
I viss utsträckning bedriver djurparker ett arbete med bevarande av utrotningshotade arter. Detta är ett positivt och viktigt arbete som måste kunna fortsätta. Men arbetet för att bevara arten bör inte gå ut över de enskilda individer av arten som berövas sin möjlighet att leva i en naturlig miljö. Reglerna för hur djur skall hållas i djurparker, där huvudsyftet inte är att visa upp dem för besökare utan att arbeta med bevarandefrågor, bör ses över mot bakgrund av att reglerna idag inte garanterar djuren de möjligheter till ett naturligt liv som de borde ha rätt till. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Jonas Ringqvist (v) |
Kjell-Erik Karlsson (v) |