Motion till riksdagen
2001/02:MJ475
av Tuve Skånberg (kd)

Krav på ursprungsmärkning av alla saluförda köttprodukter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om krav på ursprungsmärkning av alla saluförda köttprodukter.

Motivering

Enligt uppgift i media såldes våren 2001 mer än 1,3 ton salmonellasmittat kycklingkött till butiker och restauranger i Skåne och Dalarna. Kycklingköttet kom ursprungligen från ett slakteri i Thailand. Eftersom köttet eventuellt spridits till flera delar av landet, belades ett drygt ton med saluförbud. Under januari och februari spreds sedan förpackningarna med fruset kycklingbröst över Norden. Köttet har sålts till asiatiska restauranger och butiker. Det handlar alltså om ca 10 000 portioner smittad kyckling, det mesta sålt i Malmö.

I dag finns i EU obligatorisk ursprungsmärkning enbart för nötkött. Enligt rådets och Europaparlamentets förordning 1760/2000 är det sedan den 1 september 2000 obligatoriskt inom EU att märka nötkött så att det kan spåras genom hela förädlingsledet.

För att införa ursprungsmärkning av andra köttslag måste införandet ske på gemenskapsnivå, eftersom vi verkar på en gemensam marknad. Att kräva ursprungsmärkning för andra köttslag än nötkött som förs in från andra medlemsstater strider mot principen om den inre marknaden och varornas fria rörlighet. Detsamma gäller för beredda köttprodukter.

Förordningen 1760/2000 reglerar även märkning av importerat nötkött från tredje land. Systemet för ursprungsmärkning av nötkött gäller även för tredje land. Det importerade köttet ska märkas med ”Ursprung: Icke EG” och ”Slaktat i (tredje landets namn)” om inte tredje land upprättar ett frivilligt system för märkning av nötkött. Det frivilliga systemet ska minst uppfylla vissa villkor som anges i samma förordning.

Enligt jordbruksministern skulle krav på märkning av andra köttslag som importeras från tredje land för vilka obligatorisk ursprungsmärkning inte finns i EU uppfattas som ett tekniskt handelshinder och icke förenligt med WTO:s regelverk. Detsamma skulle gälla för beredda köttprodukter.

Förvisso är inte salmonellasmitta lika allvarligt som galna kosjukan, men det är ett oavvisligt krav från konsumenternas sida att kunna få tillförlitlig information om ursprungsland för allt kött, inte bara nötkött.

Det är därför av stor vikt att regelverket i såväl EU som WTO ändras så att Sverige kan kräva ursprungsmärkning av alla saluförda köttprodukter.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 5 oktober 2001

Tuve Skånberg (kd)