Motion till riksdagen
2001/02:MJ449
av Ulla-Britt Hagström och Holger Gustafsson (kd)

Hovslagarutbildningen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hovslagarutbildningen vid SLU i Skara.

Motivering

Det ökade hästintresset inom naturbruket samt rid- och tävlingsintresset ställer ökade krav på utbildningen av hovslagare. Vid SLU, Sveriges lantbruks­universitet i Skara, finns Sveriges enda hovslagarskola. Den är en högskoleutbildning med en 40 veckor lång grundutbildning som leder till att man blir godkänd hovslagare, inrättad enligt regeringsbeslut 1993. Det råder i dag brist på hovslagare i landet.

Hovslagarskolans målsättning är att genom rådgivning, forskning och undervisning av veterinärstudenter och hovslagarelever öka kunskapen om hur en god hov- och klövvård påverkar de hov- och klövbärande djurens välbefinnande.

1864 startade Sveriges första hovslagarskola i Alnarp. Fem år senare kom man igång med hovslagarskolan i Skara. Verksamheten i Alnarp kom att läggas ned och hovslagarskolan i Skara flyttades 1949 till veterinärhögskolan vid Brunnsviken i Stockholm. I samband med att veterinärskolan slogs samman med lantbruksuniversitetet och flyttades till Uppsala 1976 passade hovslagarskolan på att flytta tillbaka till Skara och kom så småningom att bli en avdelning inom institutionen för husdjurens miljö och hälsa.

Vid SLU i Skara finns livsmedelsingenjörsprogram, djursjukvårdarprogram, delar av veterinär-, agronom- och lantmästarprogrammet. Utbildningen av landets djurskyddsinspektörer är förlagd till Skara. Utländska veterinärer får sin tilläggsutbildning för svensk legitimation här. Ett hästortopediskt centrum planeras vid djursjukhuset i Skara.

Bekymret med hovslagarutbildningen är att den på ett sätt befinner sig i gränslandet mellan traditionell högskoleutbildning och hantverksutbildning. Utbildningen kräver långsiktighet och passar inte in inom KY-utbildningen. Hovslagarutbildningen har goda möjligheter att utvecklas vidare inom området husdjurens miljö och hälsa. Utbildningen får inte tillräckligt med resurser eftersom den inte har högskolestatus. Utbildningen måste få den status som krävs och tilldelas större resurser.

Stockholm den 4 oktober 2001

Ulla-Britt Hagström (kd)

Holger Gustafsson (kd)