Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om nya krav i miljöklassningen av diesel.
Under vårens riksmöte beslutades att regeringen skulle se över systemet med miljöklassning av drivmedel så att renare drivmedel inte missgynnades. Naturvårdsverkets representanter menade vid sammanträde i riksdagens miljö- och jordbruksutskott att en förändring av miljöklassningen sammantaget skulle kräva utredning och uppföljning under flera år.
Men dagens tekniska krav på densitet och kokpunktsintervall innebär att alla producenter av alternativa dieseldrivmedel tvingas blanda i giftiga ämnen för att inte hamna i miljöklass 3. Dessa ämnen är miljöstörande, bildar aromater och polyaromater vid förbränning samt innebär en inte oväsentlig risk för liv och hälsa. Äldre personer och barn med allergier, astma, bronkit och andra luftvägssjukdomar är särskilt utsatta.
Samtidigt finns flera renare alternativ till konventionell diesel som är färdiga att introduceras på marknaden, men som hindras genom att de av rent tekniska skäl hänförs till miljöklass 3 istället för miljöklass 1. Det rör sig om olika typer av drivmedelsblandningar (diesel med t ex RME, vatten, etanol eller metanol) samt även s.k. syntetisk diesel. Miljö- och hälsoegenskaperna för sådana typer av drivmedel är minst lika goda som för konventionell miljöklass 1-diesel. Förutom högre skatt innebär den klassificeringen ett image-problem vid marknadsföring samt problem vid offentlig upphandling, där normalt bästa miljöklass krävs.
Riksdagen bör därför fatta interimistiskt beslut om modifierade krav i miljöklassningen av diesel. Avskaffa nuvarande regler för densitet och kokpunktsintervall för diesel av miljöklass 1 och inför istället krav på densitet och kokpunktsintervall enligt EU-direktiv 98/70/EG, bilaga II respektive bilaga IV (Auto-/Oil). Dessa krav tillämpas idag inom hela EU utom i Sverige.
Stockholm den 5 oktober 2001 |
|
Harald Nordlund (fp) |
|
Sven Bergström (c) |
Ingegerd Saarinen (mp) |