Motion till riksdagen
2001/02:MJ436
av Sven-Erik Österberg och Göran Magnusson (s)

De svenska blomsterodlarnas konkurrenssituation


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening om behovet av en förutsättningslös översyn beträffande de svenska blomsterodlarnas konkurrenssituation.

Motivering

Ett av målen med den europeiska unionen är att det skall råda lika konkurrensförhållanden mellan företag som verkar inom unionen. Detta är ett arbete som ständigt väcker debatt och förslag på åtgärder som borde vidtas. I ett större perspektiv kan det dessutom vara svårt att absolut slå fast vad lika konkurrens egentligen är. Det råder dessutom delade meningar om på vilket sätt olika länder kan gynna sitt näringsliv utan att det skall anses som konkurrenssnedvridning.

En bransch i Sverige som verkat under mycket lång tid och som nu känner av den internationella konkurrensen mer än någonsin är trädgårdsodlingen. Den gren inom trädgårdsodlingen som just nu dessutom är extra hårt utsatt är växthusföretag med odling av blommor och prydnadsväxter. Branschen har under de senaste decennierna stadigt visat en nedåtgående trend. Nyetableringar förekommer i stort sett inte alls, dels på grund av höga etableringskostnader, dels framför allt på grund av stor osäkerhet mot bakgrund av den osäkra konkurrenssituationen som råder på området.

Branschen sysselsätter ca 5 000 personer räknat på helårsanställningar och därutöver ett stort antal säsongsanställda.

Den svenska prydnadsväxtodlingen sker idag i ca 800 företag, som för 10 år sedan var ca 1 000 och för 30 år sedan var 3 000, alltså en ganska markant minskning av företag inom denna bransch.

Den svenska odlingen försörjer den svenska konsumtionen till ca 50 %. Inom denna samlade marknadsandel skall man notera att när det gäller krukväxter så är de svenska odlarnas marknadsandel ca 70 %, för tulpaner och andra lökväxter ca 90 % och för snittblommor i övrigt ca 20 %. Det senare är en odling som under de senaste 25 åren blivit starkt utkonkurrerat av länder som Holland, Colombia, Kenya, Italien osv.

Vad kan då göras för att förbättra situationen för de svenska odlarna? Ett faktum som råder på området är att de svenska odlarna i ett antal avseenden har ett högt kostnadsläge för sin produktion. Ett hårt vinterklimat, långa avstånd samt skattenivåer är några faktorer som påverkar detta.

Med anledning av det ovan skrivna finns det därför all anledning, anser vi, att göra en förutsättningslös översyn beträffande de svenska blomsterodlarnas konkurrenssituation.

Stockholm den 4 oktober 2001

Sven-Erik Österberg (s)

Göran Magnusson (s)