Motion till riksdagen
2001/02:MJ433
av Lars Lindblad m.fl. (m)

Livsmedelsforskning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en satsning på ökad livsmedelsforskning.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en lokalisering av en livsmedelsforskningssatsning till Skåne.

Livsmedel är livsviktigt

Alla människor behöver mat. Konsumenterna blir mer och mer intresserade av vad de stoppar i sig. Behovet av att livsmedelsproducenter och förädlingsindustri följer konsumenternas krav och behov är stort, inte minst på en någorlunda fri världsmarknad. Den som inte klarar av att svara mot efterfråg­an eller garantera kvalitet överlever inte i den hårda konkurrensen. Vinnaren är konsumenten.

Svensk livsmedelsindustri är av mycket hög kvalitet internationellt sett. Den är också en mycket viktig del av det svenska näringslivet och sysselsätter ett stort antal människor. Skåne är Sveriges livsmedelscentrum med 45 % av landets livsmedelsproducenter. I Skåne är, enligt SCB, så stor del som 12 % av arbetskraften sysselsatt inom livsmedelssektorn.

Mer livsmedelsforskning behövs

Livsmedelsnäringen genomgår för närvarande stora förändringar. Det gäller såväl nationellt som internationellt. I Sverige har förändringsprocessen blivit accentuerad av medlemskapet i EU, som förändrat den svenska livsmedelsmarknaden från en nationellt skyddad marknad till en marknad där näringens företag befinner sig i internationell konkurrens. Detta ställer krav på företagen att utveckla särpräglade produkter med höga förädlingsvärden. Detta kan åstadkommas dels genom att produktutveckling marknadsorienteras, dels genom utvecklingen av ny teknik, design och marknadsföring så att de nya produkterna tillgodoser specifika kundgruppers behov. Förutom denna marknadsorientering av produkterna krävs av företagen att de på ett bättre sätt utnyttjar teknologi för informationsöverföring och informationsutbyte samt tar vara på de teknologiska möjligheter som är under stark utveckling vad gäller marknadskommunikation, förpackningar och logistik.

SOU 1997:167, En livsmedelsstrategi för Sverige, ger en genomlysning av livsmedelssektorns omställning och expansion i ett europeiskt perspektiv. Det formuleras förslag till ett samlat nationellt forsknings- och utvecklingsprogram i vilket ett antal insatsområden lyfts fram. Kärnan i förslaget är ett program med industriella samverkansprojekt som innehållsmässigt behandlar frågeställningar inom hela livsmedelskedjan. För att täcka otillräckligt bearbetade områden föreslås tre kunskapshöjande program: Konsument- och marknadskunskap, process- och produktionsteknik samt kunskaper för framtagande av innovativa produkter. Det bör nämnas att den del som berör process- och produktionsteknik redan tillgodosetts genom investeringen i ”Framtidens livsmedelsfabrik” i Göteborg. Dock kvarstår behovet av de två andra områdena.

Lämplig placering

Skåne befinner sig mitt i fokus för tillskapandet av Öresundsregionen och utgör med Danmark ett av de mest spännande och expansiva livsmedelsklustren i Europa. Skåne är som tidigare nämnts centrum för svensk livsmedelsindustri med 45 % av landets livsmedelsproducenter baserade i regionen. Danmark är i relativa termer sett den största livsmedelsexportören i världen. Karakteristiken för Öresundsregionens livsmedelskluster är både bredd och djup. Regionens historiska position som två länders livsmedelscentrum förklarar närvaron av företag inom nästan alla led i livsmedelskedjan och dess stödjande funktioner såsom förpackning, lagring, distribution och maskinutveckling. Inom vissa områden har utvecklingen från ledande nationella företag inom respektive verksamhetsområden i Sverige och Danmark lett fram till stora ledande internationella företag. Djupet i regionens livsmedelskluster kan förklaras med nödvändigheten att utveckla speciell kompetens inom jordbruksforskning, industriell forskning och utveckling för att nå positioner som ledande inom sina områden på de internationella marknaderna. Det gäller såväl förädlingsindustrin som förpackning och lagring samt distribution.

Med stora nationella och internationella företag inom livsmedelssektorn med starka enheter för forskning och utveckling, lokaliseringen av universitet och högskolor med särskild inriktning och intresse inom livsmedelsområdet och ett upptagningsområde på mer än tre miljoner människor i Öresundsregion­en borde Skåne vara den bästa lokaliseringen för ökade satsningar inom livsmedelsforskningen. Genom närheten till stora industrier representerande hela kedjan inom livsmedelsnäringen från odling till marknadsföring och försäljning är förutsättningarna för att fylla de kriterier som anges i SOU 1997:167 gynnsamma.

Behovet av mera livsmedelsforskning är tydligt. Den nämnda utredningen pekar ut behovet av ökad forskning inom konsument- och marknadskunskap och kunskaper för framtagande av innovativa produkter. Skåne borde vara den bästa lokaliseringen av en sådan satsning.

Stockholm den 4 oktober 2001

Lars Lindblad (m)

Sten Andersson (m)

Jan Backman (m)

Inga Berggren (m)

Maud Ekendahl (m)

Ingvar Eriksson (m)

Margit Gennser (m)

Cristina Husmark Pehrsson (m)

Carl-Axel Johansson (m)

Bertil Persson (m)

Ewa Thalén Finné (m)

Anna Åkerhielm (m)